Ekborg har proffsig elegans

Motala 101031
Anders Ekborg sjöng tillsammans med Motala blåsorkester inför en
fullsatt
teatersalong i Folkets hus.

Motala & Vadstena Tidning 101031

Av: ANN-BRITT WICKSTRÖM
Foto: MIKAEL GRAHN

KONSERT
Anders Ekborg
Betyg: 4 av 5
Plats: Folkets hus, Motala
Publik: Fullsatt
Medverkande: Anders Ekborg och Motala blåsorkester med dirigent Claes Tilly

Konsertserien har nu nått fram till ett möte mellan Anders Ekborg och Motala blåsorkester, något som Motalapubliken verkligen nappade på, biljetterna tog snabbt slut. Anders Ekborg är ju förstås så självklar, en av de svenska artister som mest personifierar begreppet musikal.

Tänk bara på hans tolkning av Karl Oskar i ”Kristina från Duvemåla”, känsla och närvaro parat med en expressiv stämma i skön förening. Ur Östgötahorisont är hans huvudroll 1999-2000 i ”Jekyll & Hyde” på Östgötateatern något man minns med förtjusning.

Kvällens program var varierat med en tonvikt mot musikal. Motala blåsorkester som härstammar från 1894 visade sig ha bra återväxt, bland annat en musikaliskt säker kille på trumpet i ”What a wonderful world”. Orkestern var på ”mammas gata” i pampiga marscher som ”Stars and stripes forewer” av Sousa och ”Under blågul fana”, men lyfte sig ett extra snäpp vid samspel med Anders Ekborg där ”Anthem” ur ”Chess” framfördes med tät och mäktig följsamhet med solisten, helt rätt.

Anders Ekborg, kvällens gäst, levererade med proffsig elegans och charm stycken av varierande genrer, vilket visar hans kompetens. En varm skön stämma och total närvaro, med en klar vilja att ge det bästa till publiken, visade sig bland annat i James Bondtemat från ”Åskbollen”, klassiker som ”It was a very good year” och ”The lady is a tramp” och musik ur ”Porgy and Bess”.

Extra rysningar av välbehag kom ändå när Anders Ekborg framförde riktiga musikalklassiker som ”Bring him home” ur ”Les Misérables” och redan nämnda ”Anthem”. Där gäller det att som Anders Ekborg, kunna ”ta i från tårna” och samtidigt ha full kontroll på känslor och stämband. Underbart.

Publiken gav stående ovationer och fick belöning i form av ett extranummer. Anders Ekborg visade rena Andrea Bocellitakter i ”Time to say goodbye”.

Tillbaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *