Biografi för arrangörer

Foto och © Peter Knutson

Foto och © Peter Knutson

Anders Ekborg är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg och debuterade i musikalen Zorba på Östgötateatern i Norrköping-Linköping 1986. Han var under sin tidiga karriär anställd vid Göteborgs Stadsteater, liksom vid Dramaten i Stockholm.

Anders stora genombrott kom 1995 när han spelade Karl-Oskar i musikalen Kristina från Duvemåla, en succé som pågick i fyra år. Sedan dess har han gjort ett flertal betydande musikalroller. 1999 spelade han titelrollen i Jekyll & Hyde vid Östgötateatern. Han har spelat rollen som Che i Evita på GöteborgsOperan och åren 2002-2003 medverkade han i succéuppsättningen av Chess på Cirkus i Stockholm. Där spelade han den amerikanske schackspelaren Freddie, men fick även rycka in som ryssen Anatolij i ca 100 av de 325 föreställningarna.

Vidare har Anders spelat Judas i Jesus Christ Superstar på Maximteatern, titelrollen som Ingvar Kamprad i Malmö Stadsteaters uppsättning av Ingvar! – En musikalisk möbelsaga och våren 2016 spelade han huvudrollen i Spelman på taket, på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Anders har deltagit i flera stora arenaturnéer och krogshower runt om i landet; The Best of the West End, QUEEN – Another kind of magic och Härifrån till Broadway, för att nämna några.
Vidare har han medverkat i många filmer och TV-produktioner, bland andra Tomten är far till alla barnenWallander – ByfånenSnapphanar, Maria Wern och filmatiseringen av Maria Langs Rosor, kyssar och döden.

Anders första soloplatta Äkta vara utkom 2006 och 2010 gav han ut sitt andra album; Painted Dreams. Ett tredje album; Klassiker, är under arbete.

2010 deltog Anders i Melodifestivalen, där han framförde bidraget The Saviour vid delfinalen i Örnsköldsvik.

Anders ger många konserter, både tillsammans med sitt 6-mannaband och i det lite mindre formatet med ackompanjemang av gitarr och klaviatur. Han ger sig regelbundet ut på egna turnéer. En Stilla Jul har blivit en återkommande tradition!

Under spelåret 2017-2018 spelade Anders huvudrollen som baron Rutger Macklean i den nyskrivna musikalen Bläck eller blod, ett samarbete mellan Riksteatern och Örebro Länsteater, som turnerade runt om i Sverige.

Hösten 2018 axlade Anders rollen som prästen Stig i musikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern i Stockholm.

Pressbilder