Chess

Den 23 februari 2002 hade Chess premiär på Cirkus i Stockholm; musikalen av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Tim Rice, regi Lars Rudolfsson.

Anders Ekborg som Freddie Trumper i Chess. Foto och © Martin Skoog.Anders spelade rollen som den amerikanske schackspelaren Freddie, men fick även rycka in som ryssen Anatolij i ca 100 av de 325 föreställningarna. Övriga solistroller spelades av:

  • Tommy Körberg – Anatolij Sergievskij
  • Helen Sjöholm / Sandra Caménisch – Florence Vaszi
  • Josefin Nilsson / Helena Jonason – Svetlana Sergievskaja
  • Per Myrberg – Alexander Molokov
  • Rolf Skoglund – domaren Jean Jacques van Boren

Sista Chess spelades den 15 juni 2003 och efter det hade 495 940 personer njutit av föreställningen. Långtgående planer fanns att Chess skulle sättas upp på Malmö Musikteater hösten 2004, men planerna fick tyvärr skrinläggas.

Recensioner

Så här skrev Gunilla Brodrej i Expressen den 24/2 2002 om Anders rollprestation: “Anders Ekborg är uppsättningens riktigaste människa. Det bränns när han sjunger om sin barndom, pappan och mamman som svek. På några ögonblick klär han av sig allt hårt skal och alla manér han förställer den ytlige amerikanen med”.

Jens Peterson i Aftonbladet skrev: “Chess” slösar på starka sånger. Anders Ekborgs fantastiska version av “Vem ser ett barn” som slutar i tårar”.

Och Anders Björkman fortsatte i Expressen samma dag: “Anders Ekborg blixtrar i sin roll som sårad och sviken. Pity the child, som här heter Vem ser ett barn, brukar göras hysteriskt skrikig, men Ekborg vårdar nyanserna”.

Marcus Boldemann i Dagens Nyheter skrev den 25/2 2002: “Den durkdrivna musikalkänslan återfinns hos Helen Sjöholm och Anders Ekborg, den sistnämnde gör ett mycket starkt porträtt av en trasig människa”.

“…lysande översättningar som faktiskt blir bättre än orginalen, till exempel den känslomässiga “Vem ser ett barn” (Pity the child) som är Anders Ekborgs stora stund på scenen. Anders spelar den kaxiga amerikanen Freddy på ett utmärkt sätt och är liksom stora delar av ensemblen som gjord för sin roll”, anser Lars Ericson i Sundsvalls Tidning den 25/2 och påpekar avslutningsvis att alla som hittills köpt biljetter bara är att gratulera till en kväll av hög internationell standard.

Och slutligen några ord av Sthig Jonasson i Örebro-Kuriren: “Anders Ekborg lyckas bra som Freddie Trumper, vars ego – och ångest – inte har några gränser. Ekborg har utvecklats till en imponerande mångsidig musikalartist och lyckas göra den svåra rollen som Freddie till en levande människa”.

CD-box, DVD och TV-sändning

Den 28 oktober 2002 fanns Björn & Benny och alla solister utom Tommy Körberg på plats på Åhléns i Stockholm för att signera CD-boxen som kom ut samma dag. Jens Peterson ansåg i Aftonbladets recension dagen före releasen att Anders gjorde en mästarversion av “Vem ser ett barn”. Hösten 2003 släpptes Chess på DVD.

Nyårsdagen 2004 visades Chess på TV, liksom nyårsdagen 2006.

Chess på svenska. Foto och © Martin Skoog