Superstar / London

Jesus Christ Superstar

Anders & Oskar Bly1969 skapade Andrew Lloyd Webber och textförfattaren Tim Rice musikalen Jesus Christ Superstar som gavs ut som dubbelalbum 1970 och sattes upp på Broadway året därpå. En nyskapad uppsättning kunde man se på Örebro Parkteater 2004-2005 med regi och svenskt libretto av Oskar Bly, som även spelade rollen som Jesus.

Den 14 oktober 2005 hade denna uppsättning, nu i ytterligare förnyat skick, premiär på Maximteatern i Stockholm med Anders som Judas Iskariot. För koreografin stod Rennie & Åsa Mirro. Maria Magdalena spelades av Jenny Silver, Pontius Pilatus av Richard Carlsohn, Kung Herodes av Ted Åström och Petrus av Ludvig Andersson. Föreställningen spelades till den 4 mars 2006.

Recensionerna var överlag mycket positiva:

“Anders Ekborg är den bäste skådespelaren och sångaren, och hans Judas bär föreställningen”, skrev Jens Peterson i Aftonbladet den 15 oktober.

“Med sin röst och sceniska framtoning väger Anders Ekborg ensam upp alla de övriga elva lärjungarna” ansåg Karl G. Fredriksson i Nerikes Allehanda.

“Det borde vara upplagt för långkörare även här, för drag är det och sjunger gör de så att både nackhår och tak lyfter sig, och då tänker jag främst på Bly och Ekborg, men även på en suverän Niklas Stålvind som översteprästen Hannas” fortsatte Eva Axelsson i Eskilstunakuriren den 17 oktober.

Anders som Judas i Jesus Christ SuperstarBirgitta Haglund i Stockholmstid-ningen City skrev: “Vi får följa Jesus sista sju dagar i livet fram till kors-fästelsen. Då det folk som en gång följde och hyllade honom med ens vänder kappan efter vinden och sin frälsare ryggen. Den intressantaste karaktären i föreställningen blir dock förrädaren Judas. Anders Ekborg lyckas göra honom till en mångfacetterad människa. Ekborg är den på scen med störst trovärdighet i gestaltningen och hans röstresurser, liksom Oskar Blys, får huden att knottra sig”.

London – the Musical

Nästa musikteateruppsättning för Anders blev London – the Musical som under februari 2008 spelades i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Där gjorde han rollen som Warrior och lovordades för sin insats:

“Och visst låter Anders Ekborg fantastisk i vanliga fall, men när hans gudabenådade röst får klinga ut i en kyrka reser sig håren liksom i givakt”.
Nummer.se

“Ekborg med sin storslagna röst gör ingen besviken”.
Aftonbladet

“…hans låtar är kraftfulla, precis som rösten”.
Svenska Dagbladet

“…Warriors ”Jag är er framtid”, framförd med all Anders Ekborgs enorma scennärvaro”.
Nerikes Allehanda

“Anders Ekborg, som spelar en gammal revolutionär, visar i några nummer upp sin lysande dramatiska sångröst”.
Expressen

“Anders Ekborg ger dramatiskt lyft åt Hur kan du tvivla”.
Skånskan.se

London - the Musical. Foto och © Peter Knutson