Duvemåla

Åren 1995 – 1999 spelade Anders den manliga huvudrollen Karl Oskar i Björn & Bennys stora musikal Kristina från Duvemåla, i regi Lars av Rudolfsson.
Premiären var den 7 oktober 1995 vid Malmö Musikteater. Rollen som Kristina gjordes av Helen Sjöholm, Robert spelades av Peter Jöback, Ulrika av Åsa Bergh och Fina-Kajsa av Marianne Mörck. Alla blev oerhört uppskattade för sina rolltolkningar, och denna musikal med sin vackra och vemodiga musik spelade sammanlagt 671 föreställningar i Malmö (194), Göteborg (125) och Stockholm (352) inför 1 000 917 besökare!

Recensioner

Så här skrev Jens Peterson i Aftonbladet den 15/2 1998:
“Björn & Bennys musikal har blivit ännu bättre till Stockholmspremiären. Skådespelarna har växt ihop med sina figurer, är trygga i rollerna. Mest imponerar Anders Ekborg som är musikalens ankare. Helen Sjöholm och Peter Jöback har fått mycket uppmärksamhet, och de sjunger de starkaste sångerna. Men Anders Ekborg bär föreställningen på Karl-Oskars knotiga skuldror. Han är en mycket duktig sångare, och föreställningens bäste skådespelare. I scen efter scen ger han trovärdighet och tyngd åt dramat. En stor svensk musikal. Som är modern och internationell, för att den handlar om människor som tvingas lämna sitt hemland för hoppet om ett bättre liv någon annanstans. Det finns en smittande lust i Kristina från Duvemåla och den är alldeles oemotståndlig”.

En annan recensent fortsatte: “Anders Ekborg imponerar som Karl-Oskar. Vi visste att han är duktig aktör, men hans säkerhet i sångnumren är lika stor”.

Och ytterligare en recensent skrev: “Mitt musikaliska favoritnummer är Karl- Oskars visa som han sjunger vid hustruns förmodade dödsbädd på skeppet. Anders Ekborg har den idealiskt ljusa, tenorala  “körbergska” röst och den uppkäftighet som passar rollen”.

Anders & Helen SjöholmDenna reflektion gjorde amerikanske Damon French på siten amazon.com: “The entire cast is phenominal, especially Anders Ekborg who has a tenor voice that will bring you to tears. His upper register is flawless and has a pianissimo that very few have when singing a high A or B natural”.

Hösten 1996 reste solisterna till Minnesota i USA där de gav ett antal konserter. De gjorde även en konsertturné i åtta svenska städer sommaren 2001, med start i Växjö den 6 juni. Dessa konserter var utsålda till sista plats.
 

CD och TV-dokumentärer

CD-skivan som gavs ut i oktober 1996 blev Grammisbelönad, och Anders tolkning av Vildgräs släpptes som singel, liksom Du måste finnas och Präriens Drottning från samma CD. Tore Ljungberg skrev i sin recension av skivan: “Anders Ekborgs varma stämma matchar (Helen Sjöholms, reds anm) utmärkt – han personifierar det knotiga, sega småländska. Stanna är hans stora solonummer. Han har stora partier i flera sångnummer, bland annat i Vildgräs, men framförallt i duetterna med Helen, bland andra Min lust till dig, Ljusa kvällar om våren och I gott bevar”.

Två dokumentärprogram för TV gjordes; ett om konsertresan till Minnesota (1996) samt Långt bort och längesen; ett program om repetitionerna och arbetet bakom uppsättningen (1997).

Kristina från Duvemåla

Solisterna