Så som i himmelen

Anders Ekborg, i rollen som prästen Stig, sitter på golvet och riktar ett gevär mot Daniel, spelad av Philip Jalmelid.

Mellan den 13 september 2018 och den 14 mars 2020 iklädde sig Anders rollen som prästen Stig i musikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern i Stockholm, där den spelades inför 221 000 besökare. Tyvärr fick vårsäsongen avbrytas i förtid på grund av spridningen av covid-19. Det planerade gästspelet i Göteborg, som skulle ägt rum våren 2020, sköts upp till maj–juni 2022, då nio föreställningar spelades på Scandinavium. Sammanlagt genomfördes 256 föreställningar inför en publik på drygt 280 000 personer.

Rollen som Daniel spelades av Philip Jalmelid, Lena av Tuva B Larsen, Gabriella av Malena Ernman, Conny av Christopher Wollter och Tore av Rikard Björk. I rollen som Arne alternerade Morgan Alling med Björn Kjellman. Stigs hustru Inger spelades under det första året av Sara Jangfeldt och därefter av Sofia Pekkari. 

Kompositör var Fredrik Kempe, regissör Markus Virta och för den musikaliska ledningen stod Karl-Johan Ankarblom.

Handling

Daniel; en internationellt framgångsrik dirigent avbryter drastiskt sin karriär och drar sig ensam tillbaka till sin barndomsby Ljusåker. Det dröjer inte länge förrän man ber honom komma och lyssna på den lilla spillran till kyrkokör som varje torsdag övar i församlingshemmet. Bara komma och kanske ge några goda råd. Han har svårt att säga nej och från det ögonblicket blir ingenting sig likt i byn. Kören utvecklas och växer. Med värme och intensitet skildras den resa som påbörjas när vänskapsband knyts, fiendskap uppstår och kärlek börjar spira. Stig, församlingens präst, är allt annat än förtjust i kantorns idéer; till råga på allt sjunger hans fru i kören. Förvecklingar uppstår.

Recensioner

“Stabil rolltolkning. Hans förtvivlade Hur tror du att det känns blir gripande.
Anders Björman, Expressen

”Så som i himmelen” håller världsklass (…) Anders Ekborg är utmärkt som prästen Stig vars hustru Sara Jangfeldt till sist tröttnar på hans hycklande (…) Alla är de utmärkta sångare och de får härliga nummer att bita i. Koreografi, kostym, scenografi – allt är proffsigt och imponerar”.
Jens Peterson, Aftonbladet

“Den av församlingen försmådda kyrkoherden Stig, skakande starkt fångad av Anders Ekborg”.
Johanna Paulsson, Dagens Nyheter

“Anders Ekborg tillför prästrollen sin imponerande vokala frenesi”.
Sydsvenskan

“Anders Ekborg kryper under skinnet som hycklande och tvivlande präst”.
Catarina Nitz, Eskilstunakuriren

Flera av låtarna är i klass med svenska stormusikaler som ”Chess” och ”Kristina från Duvemåla”…
Anders Ekborg får briljera med en powerballad i varje akt.
Elin Thornberg, Kristianstadsbladet

Anders i vit kortärmad stående vid notställ och bläddrar bland noterna

Genomsjungning av musikalen 2018.

Pressbilder från Så som i himmelen: Mats Bäcker / Maryam Barari