Biografi för arrangörer

Anders Ekborg

Anders Ekborg är utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg och debuterade i musikalen Zorba på Östgötateatern i Norrköping-Linköping 1986. Han var under sin tidiga karriär anställd vid Göteborgs Stadsteater, liksom vid Dramaten i Stockholm.

Anders stora genombrott kom 1995 när han spelade Karl-Oskar i musikalen Kristina från Duvemåla, en succé som pågick i fyra år. Sedan dess har han gjort ett flertal betydande musikalroller. 1999 spelade han titelrollen i Jekyll & Hyde vid Östgötateatern. Han har spelat rollen som Che i Evita på GöteborgsOperan och åren 2002-2003 medverkade han i succéuppsättningen av Chess på svenska på Cirkus i Stockholm. Där spelade han den amerikanske schackspelaren Freddie, men fick även rycka in som ryssen Anatolij i ca 100 av de 325 föreställningarna.

Vidare har Anders spelat Judas i Jesus Christ Superstar på Maximteatern, titelrollen som Ingvar Kamprad i Malmö Stadsteaters uppsättning av Ingvar! – En musikalisk möbelsaga och våren 2016 spelade han huvudrollen i Spelman på taket, på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Anders har deltagit i flera stora arenaturnéer och krogshower runt om i landet; The Best of the West End, QUEEN – Another kind of magic och Härifrån till Broadway, för att nämna några.
Vidare har han medverkat i många filmer och TV-produktioner, bland andra Tomten är far till alla barnenWallander – ByfånenSnapphanar, Maria Wern och filmatiseringen av Maria Langs Rosor, kyssar och döden.

Anders första soloplatta Äkta vara utkom 2006 och 2010 gav han ut sitt andra album; Painted Dreams.

2010 deltog Anders i Melodifestivalen, där han framförde bidraget The Saviour vid delfinalen i Örnsköldsvik.

Anders ger många konserter, både tillsammans med sitt 6-mannaband och i det lite mindre formatet med ackompanjemang av gitarr och klaviatur. Han ger sig regelbundet ut på egna turnéer. En Stilla Jul har blivit en återkommande tradition. Julturnén har givit upphov till två album; En Stilla Jul och En Stilla Jul Live.

Under spelåret 2017-2018 spelade Anders huvudrollen som baron Rutger Macklean i den nyskrivna musikalen Bläck eller blod, ett samarbete mellan Riksteatern och Örebro Länsteater, som turnerade runt om i Sverige.

Hösten 2018 axlade Anders rollen som prästen Stig i musikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern i Stockholm. Försommaren 2022 gjordes ett gästspel i Göteborg där nio föreställningar spelades.

Under sommaren 2022 medverkade Anders i Chess på svenska på Helsingborgs Arena, där han spelade rollen som Anatolij.

Pressbilder