Vacker julstämning med Anders Ekborg

Borås Tidning 121217

Av: HELEN FLENSBURG

FAKTA
Artist/Grupp: En stilla jul med Anders Ekborg, Bengt Magnusson och Stefan Nilsson
Plats: Gustav Adolfs Kyrka, Borås
Officiell publiksiffra: 750

En sann liveartist möter Boråspubliken i stadens största kyrka på lusseaftonen. Det är Ekborgs fjärde år på julturné och med sig har han gitarristen Bengt Magnusson och, nytt för i år, pianisten och kompositören Stefan Nilsson.

Programmet är inte enbart byggt på jultema men börjar stämningsfullt med Nu tändas tusen juleljus och följs av Moraeus Koppången, som tolkas med stor inlevelse.

Det måste sägas att denna inlevelse följer i stort sett hela konserten, som har en alert framtoning trots det annonserade stilla jultemat.

Som variant på julkonserters traditionella inslag av lokala körer tar Ekborg i stället till orda med Gullbergs och Rybergs diktkonst. Även det blir fina inslag av andhämtning, där varje ord känns igen. Jag noterar en finess i programsammansättningen där Förklädd Gud följs av Tage Danielssons Karl Bertil Jonsson, som ju också var en förklädd välgörare, och Tomten följs av Bridge over Troubled Water, där båda riktar blicken mot högre instanser.

Höjdpunkterna i första avdelningen blir för min del Jacques Brels Kanske kärleken är allt och den avslutande You Raise Me Up. Josh Groban kunde inte ha gjort det bättre!

Efter ett fantastiskt fint gitarrsolo med Tarregas Lagrima som intro till Minnen från Alhambra kom sedan Ekborg tillbaka med både irländsk humor av Tom Lehrer och fler julsånger i traditionell stil. Pianisten imponerade genomgående, men särskilt i en improvisation av Schuberts Militärmarsch, som felaktigt ofta kallas Tomtarnas vaktparad.

Mot slutet ändrade konserten karaktär och den stilla julstämningen infann sig med Schuberts Ave Maria, Pie Jesu ur Lloyd Webbers Requiem och till sist Adams Julsång. Det blev mäktigt, och stående ovationer ledde till de två extranumren, Gabriellas sång ur filmen Såsom i himlen, och Jul, jul, strålande jul. Så fick musikjulen en värdig inledning med skickliga musiker och ljudtekniker i ljuv förening.

Tillbaka