Tillsammans även på TV

GT 061203
ÄKTA PAR. Skådespelarna Lia Boysen och Anders Ekborg lever med sina yrken.
De lever också ihop. Jobbets, konstnärsskapet och föräldraskapets villkor är
tuffa i dag,
för dem liksom för alla par. Men de har lärt sig att ta vara på
vardagens glädjeämnen.

GT 061203

Av: ÅKE LUNDGREN
Foto: SCANPIX

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Skådespelarna Lia Boysen och Anders Ekborg lever med sina yrken. Båda jobbar mycket och hårt, ofta hemifrån.  Ensamma.  De lever också ihop och har lärt sig att ta vara på vardagens glädjeämnen. Tillsammans.

Skivdebut, musikalshower på Scandinavium och i Kajskjul 8 och Jullotta på Liseberg i morgon – för honom. För henne: två uppmärksammade filmpremiärer och repetitioner på Teater Västmanland. Dessutom tv-inspelningar i Göteborg för båda. Efter en het höst kan de snart fira jul… Tillsammans. Skådespelarna Anders Ekborg och Lia Boysen lever ihop och har samma yrke. Men det var först i SVT-dramat “Den som viskar” som de jobbade tillsammans och gjorde spelscener mot varandra. De spelade man och hustru i en otäck thriller som regissören Maria von Heland skrivit direkt för Lia Boysen, Anders Ekborg och Pernilla August.

Blev värvad i köket  

Regissören Maria von Heland gjorde biofilmen “Sök” med bland andra Lia Boysen och hamnade därför hemma hos paret Boysen/Ekborg. Där – i köket – fick hon syn på Anders Ekborg.
– Hon utbrast “Oh, en svensk Sean Penn. Där är han”, berättar Lia Boysen.
Vilket är väldigt rätt, rent emotionellt. Anders är en av få skådespelare som kan vara riktigt känslomässig. Det är inte många manliga skådespelare som kan gråta på riktigt. Jag vet bara Anders. Och Sean Penn. Paret är nöjda med sitt samarbete i “Den som viskar” och arbetar gärna tillsammans i fler projekt framöver.
– Vi lever med vårt yrke, säger Lia Boysen. Det är en del av vårt liv, en del av våra drömmar, projekt vi skulle vilja göra. Lika mycket som vi planerar bröllop eller bygger om hus.

Om det nu går så bra och är så roligt kan man undra varför de inte jobbat tillsammans tidigare.
– Ingen har vågat fråga oss förut, säger Lia Boysen. Inte vågat eller i vart fall dragit sig för det.
– Vi har heller inte sökt upp det själva, säger Anders Ekborg. Vi hade säkert kunnat hitta sådana situationer men vi har varit försiktiga eftersom vi velat göra rätt saker.

Ni lever ihop och har samma yrke, frilansande skådespelare. Är ni bra för varandras karriärer/ utveckling?
– Jag är övertygad om att Lia är bra för min karriär i alla fall, säger Anders Ekborg. Fast jag vet inget annat. Då skulle man inte ha barn tillsammans eller leva ihop. Vara alldeles ensam och – gud vad tråkigt det skulle vara.

Hur mycket påverkar och pushar ni varandra i er jobb och projekt?
– Det är svårt att veta för vi känner inte till motsatsen. Jag vet att Lia hjälper mig när jag annars skulle lagt ner saker. Jag kan tröttna och vilja strunta i saker. Då kan Lia ta upp det pusha.”Kör nu på det är bara lite kvar”.

Men borde inte hemmet vara en frizon från jobb och jobbsnack?
– Vårt jobb är ingen nio-till-fem-jobb, vi kan inte ha det så i vårt yrke, säger Lia Boysen. Jag älskar att leva i projekt och idéer hela tiden. Jag har inget behov av frizon.
– Jag har nog ett större behov av andningshål, säger Anders Ekborg. Men det får man ju skapa i så fall. Gå ut och snickra, eller hugga ved. Hemarbetet tar sin tid som i alla familjer och när den ene är borta gör den andra allt.
Samsynen på yrket underlättar för de båda att jobba mycket på olika håll.
– Absolut, säger Anders Ekborg. Förståelsen för hur uppslukad man kan bli av jobbet.

Krävs uppfinningsrikedom  

Normalt sett bygger familjelivet på att en av dem jobbar i taget, och att när båda jobbar är en av dem i alla fall hemma i Stockholm. Samtidigt finns det en glädje i vardagen om man bryr sig om att vaska fram guldkornen.
– Jag tror vi är väldigt bra på det, att njuta av livet tillsammans, säger Anders Ekborg. Ta vara på de stunder man har. Tända ljus till frukosten. Laga middag ordentligt.
– Vacker och välgjord mat som du håller på länge med, säger Lia Boysen. Men som alla småbarnsföräldrar måste man vara uppfinningsrik för att få en bra start på dagen.
– Vi sitter och läser “Harry Potter” för våra barn till frukosten varje morgon, säger Lia. Det var ett genidrag när vi kom på det. Det var så såsiga och det blev så stressigt varje morgon. Nu klär de sig blixtsnabbt och kommer till frukostbordet fulla av förväntan.

Tillbaka