Tidlösa klassiker tolkades på Skärfva

Blekinge Läns Tidning 150731

Av: CHRISTIAN HYLSE

Många vill omfamna och gräva guldkorn ur den svenska visskatten. Särskilt under sommaren. Anders Ekborg har dock en röst och en känsla för klassikerna som få andra.

++++
Anders Ekborg – Konsert i sommarkväll
Skärva herrgård
Publik: 250 personer
Bäst: Rösten. Bengt Magnussons bländande gitarrspel. Och glimtarna från barndomen.
Sämst: Inte mycket. Myggen möjligtvis. Och den onödiga pausen.

Han må vara en av landets främsta musikalartister. Och en alldeles särdeles tolkare av sakrala julsånger. Dessutom har Anders Ekborg fostrat sin lika ljusa som starka röst själv. Aldrig tagit en sånglektion. Det började med visor och gitarristen Bengt Magnusson som fick honom att satsa mer på sången och musiken.

Anders Ekborg är inte bara en förträfflig sångare, som lyckas ge tidlösa svenska visor som ”Så skimrande var aldrig havet”, ”Glimmande nymf” och inte minst Povel Ramels ”The Gräsänkling Blues” nytt och personligt syre. Han är en god berättare också. Mer lättsam än vad många tror. Han berättar om barndomen och om att förlora en pappa (Lars Ekborg), blott nio år gammal.

Blödig eller sentimental blir han aldrig. Det är ljusa minnen han plockar fram. Och i sällskap med historierna från barndomen får också visorna ytterligare kraft, som om de vore Anders Ekborgs alldeles egna.

Tillbaka