Teater ska gå genom hjärtat till hjärnan

Dagen 061006

Av: Marie Stark

Anders Ekborg i Sverigepremiären av musikalturnén The Best of the West End

Anders Ekborg är högaktuell i höst. Musikalturnén “The Best of the West End”, en tv-dokumentär samt dramaserierna “Den som viskar” och “Snapphanar”. Men viktigast för honom själv är första soloskivan “Äkta vara”, en kombinerad cd och musikfilm som spelats in live.

I höst får vi se mycket av skådespelaren och sångaren Anders Ekborg. På fredag är det premiär för “The Best of the West End”, en brittisk musikalturné på Scandinavium i Göteborg där Anders Ekborg som ende svensk sjunger ur “Les Miserable”, “Chess”, “Fantomen på Operan” och “Jesus Christ Super-star”, ackompanjerad av Stockholm Sinfonietta.

ANNARS TILLHÖR även duetten ur “Kristina från Duvemåla” hans personliga favoriter.
– Det är det starkaste jag upplevt men duetten funkar inte så bra på en konsert, berättar Anders Ekborg när han ger löpandebandintervjuer på SS Orion, ett gammalt ångtjänstefartyg vid Skeppsholmen i Stockholm. Publiksuccén Kristina från Duvemåla kommer han knappast ifrån och det är musikaler som den stora publiken förknippar Anders Ekborg med, även om han jobbat lika mycket som filmskådespelare och arbetat fem år på Dramaten. Själv använder han hellre begreppet musikteater än musikal.
– Därför att det heter musikteater, musical theatre. I andra länder är det skådespelare som sjunger och teatrar som Royal Shakespeare Theatre sätter upp “Les Miserable”. Texten och innehållet är lika viktigt, det är ju det dramatiska uttrycket som man söker.

ATT MUSIKTEATER når en mycket större publik än teater blir tydligt när Anders Ekborg berättar att han spelat musikteater för två miljoner människor live. De siffrorna skulle han aldrig komma i närheten av på en traditionell teater.
– Jag arbetade fem år på Dramaten men har aldrig sett folk så berörda under hela den tiden som på en musikteater. Men han vill inte ställa “finteater” och musikteater emot varandra eller att det ena skulle anses finare än det andra.
– Om man måste vara påläst för att gå på teater kan man lika gärna läsa böcker, och Shakespeares pjäser spelades för en enkel publik. Teater ska slå rätt i hjärtat och gå genom hjärtat till hjärnan, inte tvärtom. Vad som är spännande med musikteater är att vi blir skyddslösa och berörda genom musiken och det är häftigt att se. Teater handlar mycket om igenkänning, den får oss att inse att vi inte är ensamma i vår erfarenhet av livet och kan vara ett sätt för ungdomar att möta vuxenvärlden. – Poängen med all konst är att hjälpa människor att leva. Vi ska kommunicera med publiken och inte visa hur duktiga vi är. Musiken kan förstärka de stora känslorna så att vi kan förstå med hjärtat. Att få vara med om det, att få sjunga så stora sånger rent fysiskt, gör att man lättare blir berörd och kommer i kontakt med sina känslor som skådespelare. Musiken kan göra dig helt öppen så att du kan ta emot och få sköljas av känslan.

ANDERS EKBORG har medverkat på många cd-skivor men den 11 oktober släpper han sin första soloskiva “Äkta vara”, en cd och dvd där han balan-serar mellan rollerna som sångare, skådespelare, producent, regissör och reseledare. Produktionen innehåller en nyskrivenlåt av Björn Ulvaeus och Benny Andersson samt fritt översatta låtar av Stevie Wonder, Michel Legrand, Sting och den italienska kompositören Ricardo Cocciante, en slags italiensk Jacques Brel som Anders Ekborg lyssnat till sedan han var 14 år.

Varje framträdande filmades samtidigt som musiken spelades in. Låtarna är mer eller mindre dramatiserade och innehåller rena spelscener, bland annat en trilogi kring ett förhållande, en slags “sångfilmer” där Anders Ekborg sjunger live och agerar samtidigt. Några låtar spelades in med symfoni-orkester i Prag, på restaurang Pelikan, på ett tåg och i en sängkammare.
– Jag ville göra något äkta och ett sant intryck. Därför ville jag göra en riktig liveinspelning och inte bara klippa ihop efteråt för att visa att jag faktiskt kan sjunga på riktigt. Låtarna har vi spelat in i olika miljöer vilket gör att det är skillnad på ljudet på olika låtar, den känslan ville jag ha. Det är verkligen här och nu.

Fotnot: I slutet av oktober sänder SVT dokumentären “Anders Ekborg – skådespelare och sångare”. Under allhelgonahelgen medverkar han i Maria von Helands tv-thriller “Den som viskar” och i jul spelar han kungens rådgivare Gabriel Lejonhuvud i äventyrsserien “Snapphanar”.

Tillbaka