Stämningsfullt med Ekborg på Teatern

Hallands Nyheter 121211

Av: KARIN HOLM

MUSIK KONSERT

En stilla jul
Medverkande: Anders Ekborg, Stefan Nilsson, Bengt Magnusson
Halmstads teater 10/12

En efter en tindrar lå­gorna i de tre kan­delabrarna. Sångaren Anders Ekborg och hans röst tonar fram ur mörkret, ”Nu tändas tusen juleljus…”

Populära ”Koppången” är nästa nummer och direkt sitter stämningen, den avslappnade känsla artisten vill förmedla med konserten ”En stilla jul”.

Det är fjärde året han är på turné med gitarristen Bengt Magnusson och i år har de sällskap av pianisten Stefan Nilsson. De båda ackompanjatörerna är oerhört skickliga och ges gott om eget utrymme i det varierade programmet.

Men det är den skönsjungande Ekborg som har lockat en stor publik till Halmstads teater. Han varvar musiken med högläsning och skämtsamma anekdoter.

Långt ifrån allt har jul­tema, ”En irländsk ballad” är till exempel mer humoristisk än stillsam. Min personliga favorit blir Jacques Brels ”Kanske kärlek är allt”, vars tänkvärda text sångaren tolkar med innerlig stämma.

Efter paus byts ljusen ut på scenen och Anders Ekborg gör ny entré med ”När det ­lider mot jul”, också känd som ”Det strålar en stjärna”. Läsningen av Viktor Rydbergs ”Tomten” går över i en känslosam ”Bridge over troubled water” där Stefan Nilsson tar ut svängarna på pianot.

Inför finalen lugnas tempot, ”Ave Maria” och ”Pie Jesu” föregår ”Adams julsång” och därefter vill applåderna inte ta slut. De tystnar när Anders Ekborg stämmer upp i ”Gabriellas sång” ur filmen ”Så som i himmelen”. Klassikern ”Jul, jul, strålande jul” får ­avsluta. Och denna december kan faktiskt Galgberget beskrivas som ”glans över vita skogar”.

Tillbaka