Musikalisk oas

Uppsala Nya Tidning – 141218

Av: STEFAN WARNQVIST

Recension Anders Ekborgs julkonsert betonade det lågmälda och var som en musikalisk oas mitt i julstressen, skriver Stefan Warnqvist.

Det är mörklagt i Konserthusets stora sal när Anders Ekborg och hans tre musiker gör entré. Under tystnad tänder de långsamt ljusen i de tre kandelabrarna på scen. Bakom musikerna tänds lampor uppsatta för att föra tankarna till en stjärnklar kväll, mot en fond av midnattsblå dekor. Första sången är passande nog Nu tändas tusen juleljus.

Konserten har, liksom Ekborgs liveskiva från förra året, titeln “En stilla jul” (…) Det lågmälda betonas, och så här mitt i julstressen känns spelningen som en befriande musikalisk oas. Ekborg inkluderar klassiker som “Ave Maria”, “O Helga natt” och “Oh come all ye faithful” under konserten, men också mindre sönderspelade julsånger som Karl-Bertil Jonsson 14 år och Grown-up Christmas list.

(…) Ekborg talar om att julen inte minst är en tid för eftertänksamhet och att minnas personer som inte längre är med oss. Därefter bjuder han på en lysande tolkning av Björn Skifs “Håll mitt hjärta”, som passar in helt naturligt bland julsångerna, och sedan går konserten från klarhet till klarhet. Inlevelsefulla recitationer av Kent Anderssons “Steget” och Viktor Rydbergs “Tomten” förhöjer stämningen.

Musikerna spelar genomgående lyhört och med stor smakfullhet, och Ekborg sjunger med självklar pondus och värme. På alla sätt vis är En stilla jul en storartad upplevelse och det är lätt att förstå varför Anders Ekborgs julkonserter har blivit en sådan omistlig tradition för många.

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka