Musikal och pop i rockig kontrast

Ölandsbladet 110724
Gästartisten Caroline Larssons rockiga stämma blir en bra kontrast
till 
tenoren Anders Ekborg.

Ölandsbladet 110724

Av: MALIN EDEBORG
Foto: MALIN EDEBORG

ALGUTSRUM
När en konsert hålls i en kyrka är det lätt att tänka att det finns en given scen, att förändringarna inte kan bli särskilt stora. Men genom enkla medel, ett skirt tyg upplyst av strålkastare i olika färger, skapas ett helt nytt scenrum. I det kliver Anders Ekborg in. Han släpper inte taget om publiken förrän konserten är slut, och då vill inte publiken släppa taget om honom.

Tillsammans med sina två musiker Bengt Magnusson, gitarr, och Anders Lundkvist, piano, levererar Anders Ekborg en del förväntade sånger. Stycken ur musikalerna Kristina från Duvemåla och Chess är sådana, men att de är väntade gör dem inte sämre. Snarare tvärtom, av många i publiken är de nog efterlängtade. Och när ”Stanna” från Kristina från Duvemåla kommer mot slutet av konserten går det att ta på stämningen i Algutsrums kyrka. Den handlar om när Anders Ekborgs karaktär Karl-Oskar är rädd att förlora sin Kristina, som blivit svårt sjuk under resan över till Amerika. Trots att Ekborg har framfört sången fler gånger än det går att räkna, så är till och med han tårögd efter dess slut.

ROCKIG KONTRAST
På det sättet märks det att Anders Ekborg inte är en vanlig artist. Han står där som sig själv, men i många av låtarna har han en inlevelse som avslöjar varför han blir så trovärdig på musikalscenen.

Till de mer oväntade låtarna hör Beppe Wolgers ”Vinden i min själ”, översatt från originalet ”Windmills of your mind”, liksom några humoristiska inslag signerade Tom Lehrer som Ekborgs pappa Lars sjöng in en skiva med under 1960-talet.

Musikal, visor, Sting och Stevie Wonder. Konserten tar publiken genom flera olika genrer, och med gästartisten Caroline Larsson kan även singer/songwriter-öronen känna sig nöjda. Hennes rockiga röst blir en bra kontrast till Anders Ekborgs tenorstämma när hon framför sina egna låtar och några tillsammans med honom.

När sången ”Stanna” klingat ut tackar Ekborg för sig. Men publiken låter honom inte gå. Extranumren ”The Prayer” i duett med Caroline Larsson och därefter ”Anthem” ur Chess blir ett mäktigt avslut på kvällen.

Tillbaka