Multiartisten Anders är sin egen Ekborg

Västmanlands Läns Tidning 121217

Av: ANN-CHRISTINE KIHL

Västerås är hans föräldrars hemstad.
Jo, man får skratta på julkonserten ikväll, lovar artisten Anders Ekborg.
Men kanske inte precis mitt i Ave Maria.

På gång:
Anders Ekborg, ikväll
Konserthuset

– Det blir både stämningsfullt och roligt. Jag gillar ytterligheter.
För fjärde året turnerar Anders Ekborg med en julkonsert. Ikväll får publiken möta honom i Västerås konserthus i kandelabrars ljus där han sjunger julsånger, läser Viktor Rydbergs Tomten och bjuder på anektoter, allt i högklassigt sällskap av Bengt Magnusson på gitarr och Stefan Nilsson på flygel.

Marknaden för julkonserter är ganska mättad och artister har till och med fått ställa in, men Anders Ekborg ser inte publiken svika.
– Många har haft det svårt i år har jag förstått, men jag har väl turen att vara en som folk vill höra. Sen är det alltid nervöst att göra något eget som en julkonsert är, bekänner han.

Han är artisten som pendlar mellan sång, teater och film. Nyligen såg vi honom i musikalen Ingvar på SVT och han har nyss avslutat inspelningen av en Maria Lang-deckare ihop med Tuva Novotny och Ola Rapace.

Är du sångare eller skådespelare?
– Jag är både och!

Alltså fifty-fifty?
– Nej, hundra-hundra, svarar Ekborg.

Sångaren Ekborg som beskrivs ha ett brett omfång mellan tenor och bas, avslöjar att han är självlärd. Han är visserligen utbildad på Teater- och Operahögskolan i Göteborg, men han gick teaterlinjen – inte opera – vilket han var smart nog att hålla tyst om då han tillfrågades om jobbet som Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla 1995, det som brukar räknas som hans genombrott. Men sångkarriären började egentligen när en klassisk gitarrist för cirka 25 år sedan fick höra talas om att det gick en sångbegåvad kille med namnet Ekborg på teaterlinjen i Göteborg. Gitarristen var just Bengt Magnusson som Ekborg framträder med ikväll.
-Bengt sa till mig “men du har ju en fantastisk röst, den måste du satsa på”.

Det är något som Anders Ekborg tog till sig och minns med värme.
– Det kan vara lite snålt inom teatervärlden annars.

När Anders Ekborg ställer sig på scenen ikväll och förväntas säga något vänligt om staden han befinner sig i behöver han inte krysta. Västerås är föräldrarnas hemstad och här lekte han som liten om somrarna hos mormor och morfar i Dingtuna.

Äldre svenskar glömmer aldrig hans pappa, komikern och skådespelaren Lars Ekborg och västeråsarna kommer alltid att påminna varandra “här växte Lars Ekborg upp”.

När man har en legendarisk far – får man någon gång bli sin egen då?
– I nya generationer är det få som känner till pappa. Och jag har verkligen kunnat göra mig ett eget namn, inte minst för att jag har sjungit så mycket.

ANDERS EKBORG
Ålder: 52 år
Familj: Döttrarna Channa och Dina
Intressen: Familjen, matlagning, golf
Bakgrund: Hoppade av gymnasiet och jobbade en tid i blomsterhandel i Skåne. Bodde i Portugal ett år, jobbade på växthusföretag. När han kom hem tog han jobb som resemontör för skuggningsautomatik i växthus, reste runt i Sverige och Norge. Efter lumpen tog han jobb som flyttkarl. Brodern Dan Ekborg och hans dåvarande flickvän Suzanne Reuter övertalade honom att testa skådespelaryrket. Vid 22 år sökte han scenskolan.
Roligaste uppdrag: Kristina från Duvemåla, men också Jekyll & Hyde. Sen hoppas jag att det roligaste jag gör är nu.

Tillbaka