Magiskt och förtrollande

Säffle-Tidningen 151205

Av: CLAES ÖSTERMAN

SÄFFLE. Anders Ekborgs intima julkonsert i Medborgarhuset

Den briljante sångaren Anders Ekborg har i sju år turnerat med sin personliga julshow men inte förrän i torsdags kom han till Säffle med sin hyllade föreställning. Mannen med guld i strupen bjöd på en magisk och förtrollande konsert.

Anders Ekborgs julkonsert En stilla jul skiljer sig en aning från de traditionella. Hans syfte är att skapa en mer intim och lågmäld stämning mellan sig och publiken.
– Den här stunden tillsammans vilar på en grund av eftertanke, kärlek och omtanke om andra. En stilla jul är ett uttryck som hyllar det sanna i musiken och konsten. Jag hoppas att vi ska få er att slappna av och njuta tillsammans, sa han.

Hänförd publik

Det lyckades han och medmusikanterna fullständigt med och Medborgarhuset hade en av sina allra bästa kvällar. Publiken var hänförd av Anders Ekborgs enorma röstregister, de skickliga musikerna och inramningen som den vackra scenen skapade.

Men så bjöd Anders Ekborgs på en handfull magnifika nummer. Att höra honom sjunga Schuberts Ave Maria och Gabriella sång, ackompanjerad av tonsättaren själv, den skickliga pianisten och kompositören Stefan Nilsson, är en storartad musikalisk upplevelse för att inte tala om de två extranummer han bjöd på efter stående ovationer: Oh helga natt och Jul, jul, strålande jul. Det var stora ögonblick i Medborgarhusets 50-åriga historia.

Annars var det en konsert där Anders Ekborg blandade frisk bland sina julfavoriter. Publiken fick exempelvis höra en lysande tolkning av Björn Skifs paradnummer Håll mitt hjärta, det gripande tycket Why should I die ur Jesus Christ Superstar och en strålande version av Tommy Körbergs schlagerkanon Stad i ljus, uppbackad av trumpetaren Claes Grumer på trumpet.
– Ett nummer speciellt bara för den här kvällen, påpekade Anders Ekborg.

Skickliga musiker

Han backades upp av Stefan Nilsson, en av landets skickligaste pianister och kompositören bakom flera moderna klassiker. På scenen fanns också Bengt Magnusson – en av de bästa i Sverige på klassisk gitarr – som bland annat bjöd på en sagolik version av Evert Taubes Nocturne. Ytterligare en stjärnmusiker på scenen var Kristin Malmborg, till vardags cellist hos Kungliga Filharmonin.

Tillbaka