Konsten att skapa julstämning

Smålandsposten 111219

Av: BERNE PERSSON

Det vilar något avspänt över Anders Ekborgs sätt att fånga julen. När han på söndagskvällen, finstämt ackompanjerad av Bengt Magnusson på gitarr och Johan Landqvist på klaviatur, i stort sett fyller Christina Nilsson-salen i Växjö konserthus är det med en konsert som definitivt sticker ut från de traditionella.

Visst – det blir både Ave Maria, O helga natt och Jul, jul, strålande jul innan trion sätter punkt. Sånger som passar perfekt för Anders Ekborgs gnistrande klara stämma.

Däremot hör det inte till vanligheterna att man under en julkonsert också kan lyssna till en professionell diktuppläsning. Det behärskar Anders Ekborg och det blir både Hjalmar Gullberg och inte minst Viktor Rydbergs Tomten, som till Bengt Magnussons lågmälda gitarrspel verkligen inger den rätta julkänslan. Och det är inget som säger att en julkonsert enbart ska bestå av julmelodier. Det ger också en avslappnande känsla att höra Anders Ekborg sjunga Simon & Garfunkels klassiker Bridge over troubled water liksom den underbara balladen Bring him home från musikalen Les Miserables.

Anders Ekborg är en artist med ett brett register. Och när han drar historien om en nyårsafton som slutade med att gästernas tårar under ett sällskapsspel slutade med att de lämnade festen en halvtimme före midnatt och alltså aldrig önskade varandra Ett gott nytt år, kan han med gott samvete relatera till den klassiska tv-sketch där hans far, Lars Ekborg, spelade Fia med knuff.

Det går hem bland publiken, liksom Bengt Magnussons härliga berättelse om en julklapp från barndomen med den fiktive gitarristen Aldo Banzola i huvudrollen. Efter den berättelsen sitter det perfekt att höra hur underbart Bengt hanterar sitt instrument i Minnen från Alhambra.

Det här är tredje året som Anders Ekborg, Bengt Magnusson och Johan Landqvist ger sig ut på julkonsert. Trion har ingen anledning att bryta traditionen. Det är så här publiken vill att det ska vara en vecka före jul. När Anders Ekborg i upptakten tänder ljusen i ljusstaken på scenen går det också att för en stund koppla bort julstressen. Och då fyller En stilla jul ett behov för många.

Tillbaka