En stilla, underbar jul med Anders Ekborg

Kristianstadsbladet 091210

Kristianstadsbladet 091210

Av: HELENA HELLOSSON
Foto: ANNICA JÖNSSON

Konsertrecension.  När det är som mest stressigt, när ljudet av slantar som rinner genom fingrarna nästan överröstar “Absolute Christmas” i butikerna och när vi som kanske inte älskar julen vill att det bara ska gå jävligt fort.

Då kommer en räddande ängel. En som tänker som jag. Som tycker att julen faktiskt handlar om det budskap den en gång var ämnad för. Stilla.

Anders Ekborg fyllde Kristianstads konserthus. Till sista plats. Kanske handlar det om att han en gång jobbade i blomsterhandeln i Tollarp. Men förmodligen inte. Anders Ekborg har säkert fyllt konserthus och kyrkor runt om i Sverige under sin turné.

Det handlar om att människor vill ha något annat. Något äkta och verkligt, och det fick de. I sällskap av Bengt Magnusson på klassisk gitarr och Mattias Bylund på keyboard bjöd han på allt mellan “Bridge over troubled water” via “Ser du stjärnan i det blå” till högläsning av Victor Rydbergs “Tomten”. Stilla.

“The little drummer boy”, “Ave Maria” och en strålande instrumental version av “Nocturne” vaggade Kristianstad i säkerhet. Bort från kommers, krånglande tejprullar och prasslande inslagspapper. In i stämningsfull julkänsla. Stilla och långsamt fann vi oss tillrätta. Precis där man ska vara i dessa tider.

Världens bästa julsång, “Oh Helga natt” , gjorde Ekborg till sin egen och det är så här han är som bäst. Med kraftfull röst, som ibland nästan spricker, visar han sin styrka och sin svaghet på ett imponerande sätt.

Blomsterförsäljare är ett utmärkt yrke men jag är tacksam över att Anders Ekborg valde en annan väg. Och att han låter oss dela den med honom, då och då. Stilla.

Tillbaka