Ekborg drog storpublik

Katrineholms-Kuriren 111223

Musik
En stilla jul
Anders Ekborg
Bengt Magnusson, gitarr; Johan Landqvist, klaviatur
Tallåsaulan

Det blev precis så gemytligt stämningsfullt som kunde förväntas att onsdagens julkonsert med Anders Ekborg skulle bli.

Avskalat, smakfullt och stilrent. En enkel, men effektfull scendekor. Två drivna musiker. Ett knippe väl valda låtar. Scennärvaro som vilar sig mot mängder av rutin. Och rösten. Ett lyckat koncept som lockade storpublik till Tallåsaulan.

Det är ingen tvekan om att Anders Ekborg har en av Sveriges bästa sångröster. Med ett omfång på åtminstone två och en halv oktaver och ett välkontrollerat vibrato kan han ge sig hän i sitt eget artisteri. Det känns bekvämt hela vägen. Från öppnande klassikern Nu tändas tusen juleljus, till extranumrets smäktande O helga natt.

Just öppningen var det många som kände igen från förra årets julkonsert. Och det är väl det som är själva grundtanken med konsertupplägget. Igenkänningsfaktorn borgar för att förväntningarna blir uppfyllda. Det går att tryggt luta sig tillbaka och bli underhållen.

Anders Ekborg har fler strängar på sin lyra än bara sången. Med en dramatisk ådra kan han leverera texter som få andra. Ett utdrag ur Hjalmar Gullbergs Förklädd Gud och Viktor Rydbergs Tomten fick publiken att sitta andäktigt lyssnande. Anekdoter och småfräcka historier berättas med ledig elegans.

Johan Landqvist är ett namn som borgar för musikalisk kvalitet. Inte bara har man sett honom som kapellmästare i olika TV-sammanhang, hans namn ses även som kompositör till diverse signaturmelodier. Det är en diger meritlista som finns att läsa på hans hemsida. Att ha med honom som arrangör och musiker är naturligtvis ett stort plus för konsertupplevelsen. Ändå är det ett ganska minimalistiskt upplägg som präglar ackompanjemanget.

Gitarristen Bengt Magnusson bidrar både med sitt instrumentala kunnande och sin funktion som sidekick till Anders Ekborg. Deras samtal på scen känns okonstlade och gemytliga.

Musikaliska höjdpunkter fanns det gott om. Koppången av Pererik Moraeus och Py Bäckman är en rysare av rang. Många av julklassikerna fick nyglans av Ekborgs artisteri. Like a bridge over troubled water, kunde jag dock klarat mig utan och Magnussons val av solonummer kändes lite väl standardrepertoar. Men julstämningen infann sig definitivt. Tack för det. God jul!

Tillbaka