Anders Ekborg bjöd på högklassig julkonsert

Norrtelje Tidning 131218

Av: MARGARETHA LEVIN

Julkonsert i Norrtälje kyrka
Anders Ekborg
En Stilla Jul

Så varmt, så skickligt och så helgjutet. Anders Ekborg och hans medmusikanter bjöd på en högklassig julkonsert i Norrtälje kyrka i går kväll.

NORRTÄLJE Anders Ekborg är en av våra mest erkända och etablerade musikalartister och skådespelare, med succéer som Kristina från Duvemåla på meritlistan. Nu är han ute på turné med julkonserten En stilla jul, som gavs i Norrtälje kyrka i går kväll. Han presenterar den som en julkonsert där han vill ta ett kliv bort från mer glättiga julshower och bjuda in till en stunds andrum, en plats för eftertanke. Det lyckas han också med, i gott sällskap av pianisten Stefan Nilsson och gitarristen Bengt Magnusson och kören Esters röster.

Han inleder med en varsam Det strålar en stjärna och fortsätter till den vemodstunga Koppången, en av de senaste årens mest omtyckta julsånger, som han laddar med sorgsen glöd och saknad. Under konserten varvar han kända julsånger med andra låtar. Det blir både en mäktig You raise me up tillsammans med kören och musik ur Jesus Christ Superstar och andra musikaler.

Han kryddar också kvällen med ett stänk humor i form av Tom Lehrers muntert makabra skröna om flickan som gör slut på hela sin familj, men inte kan ljuga. Det vore ju en synd. För många av oss är musiken och de välkända sångerna en viktig ingrediens för att skapa julstämning, med sin blandning av glädje, värme och stillsam eftertanke. En paus där tankarna kan vandra till nära och kära, sorg och glädje, minnen och drömmar. Anders Ekborg och hans skickliga medmusikanter lockar fram den känslan, när de fyller Norrtälje kyrka med julsånger som sträcker sig från Karl-Bertil Jonsson, 14 år, till en dramatisk Pie Jesu. I ett av kvällens finaste partier inleder Anders Ekborg med en återhållen Little drummer boy, som går över i en glädjefylld Come let us adore you och landar i en känsloladdad och mäktigt vacker Ave Maria.

Anders Ekborg visar också att han är en skicklig recitatör, när han från predikstolen ger liv och kropp åt orden i Viktor Rydbergs Tomten. Tyvärr är jag tvungen att gå strax efter att Ave Maria har klingat ut. Den gråkalla decemberkvällen bjuder inte på någon snö eller stjärnglans som skapar jul lyser med intensiv glans och jag bär med mig Anders Ekborgs röst och Stefan Nilsson imponerande pianospel ut i mörkret. Stämningen vilar kvar, tillsammans med några toner ur Little drummer boy. Ett stillsamt Pa rum pum pum pum. Det räcker långt.

Tillbaka