Anders Ekborg skapade intim julstämning

ttela.se 101130

Av: SVEN-GUNNAR SVENSSON

VÄNERSBORG Ett dämpat ljus faller på Anders Lundqvist där han sitter vid sitt piano. Anders Ekborg tänder de fem stearinljusen på scenen och skapar en intim och stämningsfull inledning på julkonserten En stilla jul.

Att börja med Nu tändas tusen juleljus stämmer väl överens med ambitionen att bjuda på delvis traditionell julmusik i en avspänd och stressfri atmosfär.

– Vi förbereder oss med den här konserten inför julen som är några veckor bort och detta hoppas vi ska bli tradition.

Scendekoren lyste röd kring musikerna och Anders Ekborg, för dagen klädd i vit skjorta, svarta byxor och röd väst, tycktes vara på ett strålande humör. Den starka, rena och klara rösten imponerade. Han backades upp av Anders Lundqvist på piano/keyboard och Bengt Magnusson, som i ett solonummer briljerade med sin klassiska gitarr.

Anders Ekborg bjöd bland annat på vacker och stämningsfull sång i Ser du stjärnan i det blå, Andrew Lloyd Webbers Pie Jesu och Koppången. Kompositör för den senare är Pererik Moraeus medan Py Bäckman har skrivit texten till denna vackra melodi.

Men Anders Ekborg bröt också mönstret genom att framföra en irländsk ballad, vars text var av det grymmare slaget och tvärt emot julens kärleksbudskap.

Kärleksfullt blev det återigen i Kanske kärlek är allt av Jacques Brel. Anders Ekborg förklarade för den månghövdade publiken att Brel var en stor musikalisk förebild för honom.

Publiken fick även höra Anders Ekborg sjunga eget material i form av I do belive. Benny Andersson och Björn Ulvaeus fanns också med på ett hörn denna afton genom text och musik om en uteliggare. Inför denna sång läste Anders Ekborg recitation ur Förklädd Gud.

Fakta:

Julmusik
Vad: Julkonserten En stilla Jul med Anders Ekborg, Anders Lundqvist, piano och Bengt Magnusson, gitarr.
Var: Vänersborgs teater
När: Måndag kväll
Hur: Intimt

Tillbaka