Anders Ekborg gjorde succé med musikanter

 

Konsert i Sommarkväll - Högby kyrka
Caroline Larsson och Anders Ekborg sjöng i Högby kyrka.

Ölandsbladet 120724

Av: RAGNHILD OXHAGEN
Foto: RAGNHILD OXHAGEN

LÖTTORP Högby kyrka var fullsatt när musicalartisten Anders Ekborg, som självklar centralgestalt intog podiet i Högby kyrka. De tre musikanterna han hade med sig bär sin del av framgångarna.

Johan Landqvist, piano, och Bengt Magnusson, gitarr, samt Caroline Larsson, sång, gitarr och munspel, för att inte tala om mästarna bakom ljud och ljussättningen, Gustav Hedelund och Gabriella Arsén som kan dela äran för denna succé.

INGEN OBERÖRD
Anders Ekborg lämnar ingen oberörd när han ger sig i kast med den svenska folkvisan och våra nationalskalders lyriska visor fulla av vemod, kärlek, längtan och nostalgi. Traditionella visor av modernare textförfattare blandades med nummer ur musikaler och hela anrättningen ströddes likt sommarblommor över publiken som svarade med jublande applåder.

TEMA KÄRLEK
Anders Ekborg ackompanjerades av Johan Landqvist, dirigent och arrangör i många sammanhang, senast sågs han i Borgholm på Ölands nationaldag, 14 juli. Bengt Magnusson, gitarristen, med ett sound som gjorde lyssnarna euforiska. Hans spel påminner mycket om den legendariske Andrés Segovia, spansk gitarrvirituos, Bengt Magnussons idol. Han har studerat spanjoren Francisco Tarregas, (1852-1909), musik och teknik och strävar envist mot ännu högre höjder som musiker. Rockiga toner kom, men särskilt det finstämda klassiska spelet, hävdar vi, var en av kvällens absoluta höjdpunkter.

Gästen, Caroline Larsson, pop- och rocksångerska, skriver egna låtar för gitarr och munspel, gjorde starkt intryck på publiken. Särskilt när hon sjöng duett med Anders Ekborg i Cornelis Vreeswijks “Somliga går med trasiga skor…”, en av alla höjdpunkter vi noterade. Den prestationen övertygade oss om att hennes kapacitet är över det vanliga.

KARAMELLER
Evert Taube, kärlekens, havets och skärgårdens diktare, en i raden av poeter och låtskrivare. Publiken fick många karameller att suga på. Hela kvartetten gjorde oss förtjusta. Men, utan ljud- och ljusteknikernas fantastiska jobb hade det ändå inte blivit denna akustiska fullträff. En extra återklang ordnade ljudteknikern Gustav Hedelund, tal och sång nådde till och med in under läktarna. Ljusorgeln sköttes av Gabriella Arsén, exempellöst bra fångade hon stämningarna i låtarna.

SJÄLVLÄRD
Vi pratade med Caroline Larsson efter konserten och fick veta att hon började musicera redan som liten tös. Hon spelade med i band som tonåring, där fick hon scenvanan. Hon är bara 25 år men gör sin egen karriär i denna hårda bransch och betraktar sig som självlärd. I så fall är hon i gott sällskap. Till samma kategori hör exempelvis Evert Taube, Andrés Segovia och Cornelis Vreeswijk! De startade som Caroline, med en obändig vilja att arbeta med det de älskar mest av allt, spela, sjunga och musicera. Erfarenheterna från scen och studio är Carolines skola, lärarna möter hon i studio och bakom scen. Men mest är det hårt arbete, en strävan att bli bättre, likna de stora idolerna i sitt konstnärliga uttryck, det är målet. 

TREÅRIGT SAMARBETE För tre år sedan träffade Caroline Anders Ekborg och samarbetet inleddes till glädje för dem och publiken. Carolines egna texter har bland annat spelats in för TV. Hon har släppt två skivor och gjort en hyllningskonsert för Eva Cassidy, som uppförts på bland annat Kalmar teater.

Konstnärerna är de enda som kan göra oss fria i tanken och lära oss att bli lyckliga med det livet ger oss. Därför är applåderna så starka och jublet så stort efter en kväll som denna. Anders Ekborg är självskriven stjärna. När så extranumret kom stod publiken i bänkarna och jublade. Så vandrade vi ut till verkligheten där regnet hade upphört och kvällen var fin.

Tillbaka