En himmelsk musikalkonsert, Stockholm, 220610-220611

Av: Maria Nehro

Ljusåkers kör framför dirigenten.

Foto och © Maria Nehro

Två år spelades Så som i himmelen på Oscarsteatern i Stockholm innan pandemin avbröt vårsäsongen 2020 i förtid. Och det planerade gästspelet i Göteborg, i maj-juni samma år, sköts upp. Först ett år, sedan ytterligare ett. Men nyligen fylldes Scandinavium under några dagar av tusentals besökare som fick njuta av denna hjärtevärmande musikal. Och nu avslutar hela originalensemblen med stor final genom att bjuda in till sammanlagt tre “himmelska musikalkonserter” på Skansen och Dalhalla. 

Medverkar gör, utöver Anders, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Malena Ernman, Sofia Pekkari, Björn Kjellman, Beatrice Järås, Rikard Björk, Thérèse Andersson Lewis, Linus Eklund Adolphson, Magnus Loftsson, Karolin Funke, Annica Edstam, Eric Hallengren, Rolf Christiansson, Joakim Jennefors, Johan Karlsson, Klara Nilsson och Kristin Lidström med en 16-mannaorkester under ledning av dirigent Karl Johan Ankarblom. Morgan Alling är kvällens konferencier. I musikalen delade Morgan och Björn Kjellman på rollen som Arne, men under konsertkvällarna är det Björn vi får höra framföra Arnes nummer.

Gula och vita blommor i mängd prydde Sollidens scen denna sköna fredagskväll men vädret var inte helt pålitligt. Eller som Oscarsteatern uttryckte det på sin Facebooksida dagen efter premiärkonserten:

När Anders Ekborg iklädde sig rollen som prästen Stig som ifrågasätter sin existens öppnade sig himlen, bokstavligen. Lagom till akt två och ensemblens låt Let the sunshine in från Hair, blev det sol och en underbar final.

Här följer delar av det program vi fick lyssna till. Jag redogör inte riktigt för allt, då en av konserterna fortfarande återstår.

Akt 1

Den tid jag har – Philip Jalmelid

Fråga Arne – Björn Kjellman

Änglasång – Tuva B Larsen

Mycket som är fint – Kören

Säg aldrig nej till Gud – Anders Ekborg

Alla ord om synd – Sofia Pekkari

Lenas och Tores vals – Tuva B Larsen, Rikard Björk

Stjärnorna – Malena Ernman

Hur tror du att det känns – Anders Ekborg

Du är aldrig ensam – Tuva B Larsen, Philip Jalmelid

En sång till livet – Kören

Akt 2

Slå dig fri (Frozen) – Tuva B Larsen

I mitt hjärtas land (Chess) – Philip Jalmelid

Sound of Music, medley – Kören (med inslag av allsång)

With One Look (Sunset Boulevard) – Malena Ernman

Mister Cellophane (Cicago) – Björn Kjellman

På grund av dig – Tuva B Larsen, Philip Jalmelid

Första akten tillägnades helt och hållet musikalen och det var en fröjd att åter få lyssna till alla de välbekanta låtarna. Andra akten bjöd på ett blandat urval från musikalernas värld. Hur mycket jag än älskar scenuppsättningen av Så som i himmelen var det onekligen spännande att även få lyssna till andra sånger, som delvis gav en annorlunda bild av de medverkande artisterna än deras rollfigurer tidigare gjort. Exempelvis Rikard Björk, som blixtsnabbt växlade mellan sin rollfigur Tore och den olycklige och lätt panikslagna unge man han gestaltat i Saturday Night Fever, varifrån han framförde låten Tragedy.

Kören dansade och showade lite friare än i scenuppsättningen. Konsertformatet tillät även orkestern att inta en central plats på scenen istället för att gömma sig i ett orkesterdike eller bakom kulisserna.

En hel del musik av Björn och Benny fick vi njuta av under kvällen. Sofia Pekkari sjöng Bortom sol och måne ur musikalen Hjälp sökes! och Morgan Alling konstaterade att det var en originallåt skriven av Benny Andersson. Efter Sofia intog Anders scenen och framförde en känslofylld Vem ser ett barn. Anders presenterades följaktligen som “dubbeloriginal”, eftersom han medverkat vid urpremiären av såväl Kristina från Duvemåla som Chess.

Vicky von der Lancken, som precis firat sin 80:e födelsedag, uppvaktades av ensemblen och hela publiken med ett rungande Ja må hon leva och fyrfaldigt leve. Vi fick veta att Vicky varit nöjesproducent i hela 51 år och under 14 av dessa år tjatat innan Så som i himmelen äntligen kunde sättas upp på musikalscenen.

När konserten närmade sig sitt slut frågade bänkgrannen intill mig viskande med orolig röst: “Kommer de inte att sjunga Gabriellas sång?” Jag lugnade henne med att musikalens paradnummer sannolikt skulle avsluta hela konserten. Och det var nästan sant, för allra sist stämde ensemblen upp i En sång till livet ännu en gång.

Kvällen därpå var vädret stabilare och vi slapp regn. Däremot upplevde jag att mellansnacket inte flöt på lika lätt som kvällen före, utan gav ett rörigare intryck. Konserten kändes även snäppet kortare på lördagen, men det kan ha varit en villfarelse.

Så som i himmelen kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta och det var med visst vemod jag tog spårvagnen hem efter att de sista tonerna klingat ut. Att kalla konserten himmelsk må vara en lek med ord, men ett bättre namn har jag svårt att föreställa mig.

Se bilder från En himmelsk musikalkonsert på Sollidenscenen den 11 juni 2022

Anders framför orkestern på Sollidenscenen i vita byxor, röd skjorta och guldgul väst.

Foto och © Maria Nehro

Tillbaka