Frälsningsarméns julkonsert, Eric Ericsonhallen, Stockholm 181203

Av: Maria Nehro

Frälsningsarméns julkonsert 181203

Foto och © Maria Nehro

Vit, stor och pampig, belägen uppe på en höjd, är Eric Ericsonhallen, fd Skeppsholmskyrkan, omöjlig att missa när man kommer ut på Skeppsholmen! Uppkallad efter den världsberömde körledaren Eric Ericson drivs hallen, som invigdes 2015, numera av Stiftelsen Carpe Vitam och bjuder på en mängd olika musikevenemang.

Igår den 3 december var det dags för Frälsningsarméns julkonsert med Anders och Tua Dominque som gästartister, tillsammans med några förnämliga musiker. Orkester för kvällen var Swedish Central Band under ledning av Kent Jonsson.

Samtliga medverkande ställde upp gratis och biljettintäkterna gick till den årliga julinsamlingen.

Kvällens program såg ut så som följer:

A Christmas Ouverture – Swedish Central Band

Välkommen, introduktion och bön – Clive Adams

Hosianna – unison sång

The Christmas Song – Tua Dominique, ackompanjerad av Jonas Dominique, Anders Ellman och Marcus Möller

Let it Snow – Tua Dominique

Candlelight Carol – Swedish Central Band

You Raise Me Up – Anders Ekborg, ackompanjerad av Guri Brandvik Nilsson och Jonas Dominique

Lucia – Adolf Fredriks musikklasser 4CD med dirigent Annika Beijer

Stjärngossarnas visa – Adolf Fredriks musikklasser

Julbocken – Adolf Fredriks musikklasser

Gå Sion din Konung att möta – unison sång

Mitt hjerte alltid vanker – Swedish Central Band, Kent Jonsson, trumpet

Gabriellas sång – Anders Ekborg

PAUS

Christmas Carousel – Swedish Central Band

Have Yourself A Merry Little Christmas – Tua Dominique

A Child Is Born – Tua Dominique

Vinternatt på Trollberget – Adolf Fredriks musikklasser

Det finns ingenting i världen – Adolf Fredriks musikklasser

Dra vanten på – Adolf Fredriks musikklasser

Nu tändas tusen juleljus – unison sång

Familjernas jul – Helena Andersson berättar

Time To Say Goodbye – Anders Ekborg & Tua Dominique

Christmas Finale – Swedish Central Band

O Helga Natt – Anders Ekborg

Tack och en välsignad jul – Clive Adams

Dagen är kommen – unison sång

Tua Dominique har bl.a. varit verksam vid Kungliga Operan och Folkoperan, och åren 1989 – 1991 delade hon rollen som Christine i Oscarsteaterns uppsättning av The Phantom of the Opera med Elisabeth Berg. Tuas nummer var genomgående jazzinfluerade. Ett särskilt omnämnande förtjänar Anders Ellman, som bjöd på flera lysande kornettsolon!

Den unisona sången var ett trevligt och lite ovanligt inslag i konserten. Lyckligtvis hörde sångerna till de mer välkända i juletid och det gick inte att ta miste på att många i publiken hade sångvana.

Ett gripande inslag var Helena Anderssons berättelser om några familjer som har det svårt så här inför julen, och är i behov av vårt stöd. Men vi fick även höra om en familj som efter lång tid i hemlöshet äntligen fått en egen lägenhet och för första gången på många år kan se fram emot att fira jul i sitt eget hem!

Kvällens charmpris vann dock Adolf Fredriks musikklasser 4CD, som uppvisade en imponerande skicklighet för sin ålder, med stor sångarglädje därtill! De var enhetligt klädda i svart och vitt, många av flickorna med lysande röd rosett i håret. Ett litet missöde, som bara blev roligt, var att de gick ut för tidigt efter sitt första framträdande, och fick kallas in på nytt eftersom de även skulle medverka i den gemensamma sången Gå Sion din Konung att möta.

Det enda jag uppfattade som negativt var att det bara ingick tre kvinnor i det annars så välljudande Swedish Central Band, och att inte orkestern utnyttjades i gästartisternas nummer, exempelvis i Anders pampiga You Raise Me Up! Men kanske har det inte funnits tid att repetera.

Eftersom Anders spelar i Så som i himmelen på Oscarsteatern just nu var detta enda chansen i år att få lyssna till honom i en julkonsert, och den möjligheten ångrar jag inte att jag tog! Låtvalet kunde inte varit bättre, och innehöll flera av mina absoluta favoriter. Kvällen var i sin helhet genomtänkt och stämningsfull!

Du som vill bidra till Frälsningsarméns julinsamling kan swisha till 900 48 05 och skriva “Jul” eller skicka SMS “jul18” till 72 901.

Se några bilder från konserten

Tillbaka