En Stilla Jul – Stockholm, 171125

Av: Maria Nehro

Foto och © Per Nikkinen

Foto och © Per Nikkinen

Årets En Stilla Jul-turné är lite kortare än vanligt; 13 konserter, eftersom Anders parallellt är ute och turnerar med Riksteaterns nyskrivna musikal Bläck eller Blod!

Lördagen den 25 november var det dags för premiär i anrika Katarina kyrka i Stockholm; en byggnad som stod klar första gången 1695, och som efter den senaste branden återinvigdes så sent som 1995.

Strax innan halv sju på lördagskvällen smiter jag stressad förbi kön som ringlar en bra bit ut på trottoaren, för att lämna in de blommor som arrangören bett mig handla på vägen.

Stolsraden längst fram i kyrkan är reserverad för vinnarna i den tävling som tidigare under månaden utlysts på Anders officiella Facebook och hemsida. Bänkraderna där bakom fylls snabbt på med förväntansfull premiärpublik.

Strax efter kl 19 intar Anders med musiker den mörklagda scenen, och till tonerna av Nu tändas tusen juleljus tänds kandelabern upp!

Sedan 2009 har Anders turnerat med En Stilla Jul. Efter årets omgång blir det dock en paus, förklarar han inledningsvis. Därefter bjuder han på något av “The best of”, där det allra bästa och mest uppskattade från tidigare år valts ut! Vid sin sida har han sina genomproffsiga musiker Stefan Nilsson på piano och Bengt Magnusson på gitarr, samt en stråkensemble bestående av Elias Gammelgård och Atida Munthe Stahlhammer som medverkar för första gången. Samtliga mörkt klädda.

Och programmet är verkligen blandat, med allt från Koppången, Adele’s Million Years Ago och mäktiga You Rise Me Up till  operanummer och traditionella julsånger! Där utöver deklamerar Anders med sedvanlig inlevelse, och som final får vi njuta av paradnumret O, helga natt och finstämda Jul, jul, strålande jul!

Mellan låtarna delar Anders med sig av anekdoter ur sitt liv, men låter även allvaret lysa igenom då han talar om ordens betydelse, civilkurage och om hur vi inte längre möter varandra i vardagen som förr, utan stirrar ner i våra mobiler.

Ska jag anmärka på något är det möjligen ekot som ljuder i den stora kyrkan, och som stundvis för tankarna till en högmässa när Anders tar till orda. Men det är en petitess i sammanhanget, och tydligen har det varit ännu värre tidigare under dagen, innan publiken kom på plats! Ljud och ljus är annars outstanding, och bidrar till det lugn och den julstämning som snabbt breder ut sig.

Efter stående ovationer är det traditionsenlig skivsignering medan publiken strömmar ut ur kyrkan. Se till att inte missa detta!!

Se några bilder från konserterna i Stockholm och Göteborg!

Tillbaka