LAND MÖTER: Anders Ekborg: ”Jag har tackat nej till flotta erbjudanden”

Land 161117

Anders Ekborg har en sångröst med extremt stort register. Foto och © Peter Knutson

Land 161117

Av: HASSE GÄNGER

Anders Ekborg är aktuell med en ny julturné. Här berättar han om saknaden efter sin pappa – och vad han gör när någon i publiken fingrar på sin mobil!

För sjunde året i följd turnerar Anders Ekborg runt i Sverige för att hylla julen med föreställningen ”En stilla jul”. Sjunger låtar som förknippas med högtidsfirandet, samtalar med publiken och läser passande skrifter. Om evenemanget sker i en kyrka kanske han rent av kliver upp i predikstolen och framför något ur julevangeliet.

– Jag uppskattar julen eftersom det är en tid då familj och släkt får möjlighet till att samlas. Man gör något slags reflekterande bokslut och blickar sedan vidare. Det är en tid där man återupplever sin barndom och minns de som inte längre är med oss, säger han.

Lugn och intim stund
Han vill skapa en lugn och intim stund och reagerar därför på ett vanligt nutidsfenomen.

– Märker jag att någon i publiken sitter och knappar på sin telefon kan jag stanna upp och göra personen medveten om att jag och alla andra ser det. De som lever i sin egen värld och iPhone-bubbla behöver öppna ögonen mer, säger han.

Idén till en julföreställning fick Anders när han tröttnade på december månads alla företagsfester med innehåll som ofta inte speglar julen ordentligt. Han ville i stället göra något med den omtanke och medmänsklighet som hör högtiden till.

– Jag sjunger låtar om vår tid på jorden, sådant som handlar om att vi ska ta vara på varandra. Nu har det utvecklat sig till en fin tradition även för publiken, säger Anders Ekborg.

Sångröst med extremt stort register
Hans förmåga som sångare är extremt ovanlig. Normalt har män en oktav i stämbanden, men Anders har tre. Därmed finns ett register som spänner över bas, baryton och tenor.

– Vill man nå de allra största känslorna finns det ingenting som slår sång och musik. Den som på riktigt menar det som framförs och vågar sjunga med sin egen röst kan verkligen beröra ordentligt.

Anders är även framgångsrik skådespelare i diverse sammanhang. Precis som äldre brodern Dan tog han den vägen trots, eller kanske tack vare, att pappa Lars Ekborg gick densamma. Den kände skådespelaren och komikern dog 43 år gammal när Anders bara var nio år.

– Jag saknade ofta pappa eftersom han jobbade jämt. När vi äntligen gjorde något tillsammans var man i sjunde himlen. Det var svårt att växa upp utan pappa, säger han.

– Pappas tidiga död har absolut påverkat mitt eget faderskap. Efter succén med musikalen Kristina från Duvemåla för 20 år sedan tackade jag nej till många stora och flotta erbjudanden. Jag ville hellre kunna med mina två små barn. Eftersom jag jobbade på kvällarna kunde jag vara hemma hela dagarna, vilket till exempel möjliggjorde att en av döttrarna kunde välja att inte gå på i dagis.

Matlagning stor hobby
Som liten gjorde Anders stora ögon när hans mamma lagade mat och bjöd hem vänner. Lola var en hejare på husmanskost. Det gastronomiska intresset smittade av sig på sonen.

– Matlagning har alltid varit en stor hobby för mig. Tidigare gjorde jag inte mammas rätter så mycket, men nu lagar jag ofta favoriten pepparrotskött och annan husmanskost, säger han.

– Det är härligt att laga till någonting med kärlek och försöka skapa det allra bästa. Det är precis som en konsert. Man lämnar över något med sitt hjärta i handen och får reaktioner direkt på vad folk tycker, avslutar han.


TRE SNABBA TILL ANDERS:

Vad får dig att skratta?
– Intelligent humor. Och sådant som är snabbt och gärna rakt på. Som i den tecknade TV-serien Family Guy, där humorn är väldigt direkt. Bröderna Marx´ kvickhet är också härlig.

Vad gör dig upprörd och arg?
– Jag kan ha ett väldigt temperament när det gäller orättvisor. Jag har lätt att lägga mig i saker om någon blir illa behandlad. Översittarfasoner kan göra mig fullständigt vansinnig. Rättvisetanken fick jag i mig redan som barn och att ha civilkurage är fortfarande viktig för mig.

Vad är det allra bästa du har varit med om?
– Tiden kring mitt genombrott i musikalen Kristina från Duvemåla i mitten av 1990-talet. Samarbetet med Björn Ulvaeus och Benny Andersson öppnade upp min karriär. Och i samma veva fick jag och min tidigare hustru två döttrar. Det var några omvälvande och mycket positiva år.


Snickrar gärna på huset

Namn: Jon Anders Ekborg.

Aktuell: Med Sverigeturné med föreställningen En stilla jul.

Yrke: Skådespelare och sångare.

Ålder: 56 år.

Bor: I Nacka strax öster om Stockholm.

Familj: Sambon Lisa Lind, 45 år. Döttrarna Channa, 20 år, och Dina, 18 år, (från ett tidigare förhållande). Bonusdottern Angelina, 9 år.

Fritidsintressen: ”Jag snickrar gärna på huset, det är roligt. Matlagning och golf gillar jag också.”

Det visste du inte: Anders är ambassadör för Alzheimerförbundet eftersom hans mamma Lola dog i Alzheimers sjukdom. ”Hennes personlighet förändrades helt och det blev ett väldigt långsamt och smärtsamt farväl.”

Tillbaka