Härlig blandning örongodis

Klassiker 170422

Jmini 170423

Av: HANS JÄREBY

Bland det bästa man kan få en lördagskväll är att uppleva en härlig konsert. Är det sedan klassiskt örongodis  med Anders Ekborg och vår Sinfonietta, då är det fulländat.

Anders Ekborg, Jönköpings Sinfonietta kompletterad med kompgrupp och Karin Mårtensson och så Bjorn Dobbelaere som håller ihop det hela. Det räcker långt för att bjuda en utsåld konsertsal på Spira på en härlig påse musikalisk örongodis. Det var tydligt att många sett fram mot den här konserten och det fick vad de förväntat sig och en del kanske lite till.

Det program som snickrats ihop var kända klassiker ur en knippa genrer. Opera- och musikalmelodier, standards, filmmusik med mera, alla smakriktningar tillgodosågs. Anders Ekborg med sitt breda register med en härlig timbre i barytonläge och med härlig power i rösten, tillfredställer alla lyssnare.

Här bjöds exempelvis på Moon River och bergbanesången ”Finiculi, Funicula komponerad 1880 av Luigi Denza och med text av Peppino Turco till invigningen av första bergbanan på Vesuvius. Joni Mitchells ”Both Sides Now” och Anders absoluta favorit ”La Boheme”, ”Gethsemane” ur Jesus Christ Superstar, ”The show must go on”, ” My way” och ” Vem ser ett barn ur” Chess visar bara delvis på bredden i den här godiskonserten med Anders Ekborg som solist. Som de flesta förstår redan här bjöds det på mycket mer mellan Ekborgs pratinlägg.

Vikarierande konsertmästaren Victor Mobäck bjöd på temat till Schindlers list av John Williams utsökt framförd. Anders och Jönköpingstjejen Karin Mårtensson bjöd på en härligt skön duett i Vivo Per Lei, den som Andrea Bocelli gjort välkänd. Anders sjöng ”Bring him home” ur Les Misérables, (en av mina favoriter) i musikalvärlden, ”Mr Bojangles”, ”The show must go on” det var ingen hejd på bra och underhållande musik. Anders Ekborg är utan tvekan en av våra bästa i genren, och efter en inledning som kanske inte höll änd till frasslutet i de inledande numren var det ingen tvekan om kvaliteten. Det som förvånar mest är att rösten håller efter en dessutom lång repetition före konserten. Vi ska vara glada att vi har en Sinfonietta med så hög klass här ute på landet som en del Stockholmare uttrycker det. Publiken gav också uttryck för det. Här i Jönköping finns musikaliska resurser av klass.


rating4

Fakta

Konsert: Klassiker
Medverkande: Anders Ekborg, Jönköping Sinfonietta och Band, Dirigent: Bjorn Dobbelaere
Plats: Spira/konsertsalen, utsålt

Tillbaka