Ekborg vill sprida harmoni inför julen

Norra Skåne 211102

Av: PERNILLA EKDAHL

– Äntligen. Det känns fantastiskt att komma ut och möta publiken. Anders Ekborg ser fram emot att kunna åka ut på sin traditionella julturné, En stilla jul, igen efter ett ofrivilligt uppehåll.

Det var efter att ha medverkat i diverse olika julshower, tillsammans med andra artister, Anders Ekborg fick nog.

– En show jag var med i hade ett surftema, jag hade väldigt svårt att få ihop det med julen. En annan gång stod jag och sjöng en sång jag tyckte var ganska viktig, i Globens Annex, när en släde på hjul kom rullande genom publiken och på den stod en man och skrek ut att han sålde snapsar…

Han, som älskar julen, beslutade sig för att dra igång en egen julturné. Med konserter som var mer stillsamma, som folk kunde komma till för att slappna av, bry sig om varandra och få en harmonisk känsla.

– Men att det skulle bli så populärt som det blivit trodde jag inte, säger han.

Årets julkonsert är den elfte i ordningen och med åren har han fått en trogen publik, som liksom han själv kommit att se konserten som en tradition. Att publiken gärna återkommer påverkar också programmet.

– Max hälften får vara nytt, annars blir det som om man bytt ut granen därhemma – det hade inte blivit så populärt, säger Anders Ekborg.

Efter att ha haft såväl Helén Sjöholm som Emy Christiansson med på ett par konserter har Anders Ekborg också fått smak på att ha gästartister. I år han därför valt att ha med sig musikalkollegan Gunilla Backman.

– Vi har jobbat en del ihop genom åren och jag har en enorm respekt för henne. Sen älskar jag att sjunga duett också, så det blir mycket duetter. Eftersom vi ska göra Chess på svenska ihop i Helsingborg i februari kanske det blir något ur den. Och då vi båda gjort mycket musikaler kanske vi gör som Kalle på julafton, och gör ett litet potpurri på några av dem.

Finns det något som måste vara med när man ger en julkonsert?

– För min del är det nog O Helga natt. Sen har det blivit lite av en tradition att jag läser Tomten. Ett år tänkte jag, nu får jag göra något annat. Då var det så mycket folk efteråt som sa, ”va, ingen Tomten? Vi kom hit bara för att höra den”, säger Anders Ekborg, och sedan dess är Viktor Rydbergs klassiska dikt tillbaka i programmet.

Att få komma tillbaka till Kristianstad teater med sin julkonsert ser han särskilt fram emot, relationen till den här delen av Skåne är stark.

– Jag var i först Degeberga och sedan Tollarp alla somrar som barn, och flyttade till Tollarp när jag var 17 år. Jag jobbade i blomsteraffären där. Vi var ett ungdomsgäng, alltså inga ligister, ja, de kanske tyckte
det i Tollarp, haha, och vi har hållit kontakten, så jag är ofta där nere. Kristianstad är också det ställe som brukar vara utsålt först. Teatern är också underbar, som ett mini-Dramaten.

Efter julturnén väntar alltså Chess på svenska i Helsinborg för Anders Ekborg, som repriserar rollen som Freddie, som han gjorde på Cirkus i Stockholm 2002.

– Det ska bli väldigt kul. Det blir också en utmaning, jag kan ju inte göra samma kille igen utan det blir en mer ärrad person den här gången.

(…)

Anders Ekborg i halvfigur i mörk kavaj med röd krage. Pressbild.

Snart åker Anders Ekborg ut på sin traditionella julturné. Foto och © Peter Knutson

(Hela artikeln återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka