Ekborg sjunger in julen – hyllar pianist som dog i ALS

2023-12-21 Mitt-i-Stockholm 

Av: JONAS BERGE

Soul, rockabilly eller 80-tal… Jul, jul, skrålande jul!
Det är inget för Anders Ekborg. Efter att fått ett framträdande saboterat av en spritsäljande tomte fick han nog.

Somliga älskar en jul med buller och bång. Andra föredrar lugn. Anders Ekborg kan sorteras in i den senare kategorin. För sisådär 15 år sedan ingick han i artistuppbådet i en konsert i Annexet med Beach Boys-tema (!). Stämningen var på firmafestnivå.

– Jag hade äran att göra O Helga natt, men hann bara ett par rader innan det kom en gubbe utklädd till tomte med masken på trekvart som sålde sprit, varpå många reste sig för att handla. Jag blev så illa berörd att jag bestämde mig för att göra något eget, berättar han.

Eftersom bara ett fåtal artister har egna julturnéer var han osäker på hur det skulle tas emot. En oro som visade sig vara obefogad.

– Uppenbarligen fanns det ett sug efter stillsamma julkonserter med en intim känsla – utan någon som säljer sprit, säger han.

Gillar Stevie Wonder

I år ger sig Anders Ekborg för elfte gången ut på turné med En stilla jul. Drygt tre veckor och 18 spelningar med målet att få publiken att glömma stressen och kommersen i ett par timmar, att landa lite och se och höra varandra.

Efter så många år är han av förklarliga skäl sugen på att förnya sig lite varje gång, förmedla sin egen musiksmak och slänga in något lättsamt. Publiken gillar emellertid inte för mycket nytt, så grundstommen på ungefär hälften av låtarna är konstant.

Ombedd att plocka ut fem favoriter blir det tre eller åtta, beroende på hur man ser det. Närmast honom själv ligger ett Stevie Wonder-medley om sex låtar.

O Helga natt är kanske inte den låt som ger mig mest, men den älskar publiken och Jul, jul strålande jul är den vackraste julpsalmen, så den avslutar jag alltid med. Den samlar liksom ihop hela konceptet. Kanske kan vi få fred på jorden någon gång om alla vrånga gubbar lugnar ner sig.

Miste ”sin” pianist

En stor förändring har han emellertid blivit tvungen till. Hans parhäst, pianisten Stefan Nilsson, gick nämligen bort i ALS i våras.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Jag har ingen aning om hur det kommer att kännas, men vi ska vårda hans minne genom att tända ett extra ljus och jag kommer att säga något om honom på varje konsert.

Till vännens ära sjunger Anders Ekborg även Coldplays Fix You. Och som vanligt finns Stefans komposition, balladen Gabriellas sång, med i repertoaren.

– Det har varit min röda tråd att det ska vara en stilla jul, att man gör en sorts bokslut över året som gått, betonar vikten av att ta vara på den tid vi har, för plötsligt blir man sjuk, som Stefan.

Är du inte trött på jul efter att ha turnerat i tre veckor?

– Nej, efter så mycket resande är jag helt dränerad, känner mig lite rotlös och vill bara komma hem till hemlagad sill och skinka och känna doften av julgran.


FAKTA

Vill lägga in sin egen sill

Ålder: 63.

Familj: Sambo, två barn och ett bonusbarn.

Bor. Lägenhet i Nacka.

Aktuell: Med turnén En stilla jul som inleds i Karlstad den 29 november och kommer till Vasateatern i Stockholm den 21 och 22 december, då med Gunilla Backman som gästartist.

Måsten i jul: ”Hinna lägga in egen sill. Det har inte alltid blivit så men jag vill att det ska vara så. Mammas hårda bröd har jag gjort flera gånger men nu har jag ingen pizzaugn längre sedan jag flyttade från villan, så jag vet inte hur det blir.”

Juligt hälsoknep: ”Jag brukar bryta av toppen på en kryddnejlka och suga på. Man blir alldeles len i halsen. Det sägs att Nostradamus undvek att drabbas av pesten tack vare den.”

Källa: Anders Ekborg.


Tillbaka