Ekborg glänser i musikalisk historielektion

Foto och © Skövde Nyheter/Carl Thulin

Foto och © Skövde Nyheter/Carl Thulin

Skövde Nyheter 171130

Av: CARL THULIN

(…)

Musikalen Bläck eller Blod är en invit till historien om det svenska samhällets framväxt från 1700-talet och en bit in på 1800-talet. Nåja, det är ingen lättsmält historielektion på tre timmar men ändå fascinerande och samtidigt imponerande med en ensemble som sjunger, trakterar diverse instrument och har ett antal intressanta rollkaraktärer i berättelsen. Lite klassiskt upplägg på storyn, en man från adeln Maclean (spelad av Anders Ekborg) anammar upplysningstidens alla nya grepp med några för den tiden revolutionära idéer och vill pröva detta på det egna godset. Bönderna blir i det här spelet små schackpjäser precis som i verkligheten och vi får några scener från franska revolutionen i slutet på sjuttonhundratalet och till och med dyker Gustav den III i en ögonblicksbild .

Baronen Ekborg ser till att skicka iväg pigans pojkvän till utbildning inom läraryrket mest för att själv kunna lägga beslag på gårdens piga spelad av Lina Englund, och inte helt oväntat blir hon med barn. Båda är intensiva i sitt spel och skapar en dramatisk nerv i historien och det ligger en ton av Nationalteaterns tältprojekt i olika scenbilder. Upplösningen blir nästan en punkrocksfest al a´ Six Pistols innan mäster själv Anders Ekborg i sitt slutnummer levererar en final som heter duga. (…)

Summering: ambitiöst projekt som väcker många tankar, vad har egentligen hänt i Sverige och Europa under de senaste århundradena?
(…)

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Tillbaka