Det känns märkligt att bli så här gammal

Anders med mikrofon under kyrkokonseert.

Foto och © Maja Suslin/ TT Nyhetsbyrån

Anders Ekborg fyller 60 – och firar ett år som förlovad

Aftonbladet 201009

Av: ANNA SHIMODA & HANS SHIMODA

I dag fyller Anders Ekborg 60 år. Men inte nog med det – i dagarna firar också han och fästmön Lisa Lind ett år som förlovade.
– Lisa gör mig väldigt lycklig, säger Anders Ekborg till Aftonbladet.

Han har varit verksam som skådespelare och artist sedan mitten av 1980-talet och spelade redan då i ett flertal uppsättningar på såväl Göteborgs Stadsteater som på Dramaten i Stockholm. Men Anders
Ekborgs stora genombrott kom för 25 år sedan när han spelade Karl-Oskar i den ikoniska musikalen ”Kristina från Duvemåla”, en succé som pågick i hela fyra år.

I dag, fredag, fyller Anders Ekborg 60 år och han skrattar gott när Aftonbladet ringer upp för att gratulera.

– Tack så mycket! Det känns märkligt och rätt konstigt att man ska bli så här gammal.

Något storslaget firande är det av naturliga skäl inte tal om, men Anders Ekborg hintar om att det med största sannolikhet blir ett mindre kalas hemma i villan i Nacka.

Kan bli 110-årskalas

– Vi får se vad min kära fästmö har hittat på, men det blir nog någonting med de närmsta här hemma. Vi bor jättefint och är väldigt privilegierade. Men det kanske blir en större grej nästa år. Då fyller också
Lisa jämnt, det kan bli ett 110-årskalas.

Hur går tankarna kring att bli äldre?
– Jag är nog rätt cool. Jag har alltid haft ett babyface och folk har frågat om jag verkligen är så gammal och jag har ingen noja. Åldern är bara ett nummer, huvudsaken är att man håller sig frisk.

”Förlovad räcker”

För åtta år sedan mötte Anders Ekborg kärlekeni Lisa Lind och förra hösten förlovade de sig. Men om det blir något bröllop är tveksamt.

– Det känns jättebra att vara förlovad, det räcker. Vi har det så bra tillsammans och det är inga bråk. Lisa gör mig väldigt lycklig.

När du ser tillbaka på din karriär, vad är du mest stolt över?
– Jag har fått göra så mycket; jobba med Bergman på Dramaten och sjunga på de största scenerna. Men ska jag specifikt nämna en sak så är det ”Kristina från Duvemåla”. Det var en historisk upplevelse. Att det är 25 år sedan är helt absurt. Min äldsta dotter Channa föddes i princip samtidigt så det är lätt att hålla reda på. Men det känns ändå overkligt att det har gått så många år.


Fakta

Namn: Jon Anders Ekborg

Född: 9 oktober 1960

Familj: fästmön Lisa Lind och två vuxna döttrar sedan äktenskapet med skådespelerskan Lia Boysen.

Karriär: verksam som artist och skådespelare sedan 80-talet. Genombrottet kom 1995 med ”Kristina från Duvemåla”. Medverkat i en rad uppsättningar, filmer och tv-serier som ”Chess”, ”En midsommarnattsdröm” och ”Tomten är far till alla barnen”. Medverkade senast i musikalen ”Så som i himmelen” som fått ställa in på grund av coronapandemin.

Aktuell: Fyller 60 år i dag den 9 oktober.

Tillbaka