Konsert i Sommarkväll, Nösunds Värdshus, 140721

Konsert i Sommarkväll, Nösunds Värdshus 140721

Foto och © Maria Nehro

Från början skulle Anders båda sommarkonserter på Nösunds Värdshus ha ägt rum kvällarna efter varandra, närmare bestämt den 8-9 augusti. Men av olika anledningar flyttades en av spelningarna till den 21 juli, vilket var anledningen till att jag hoppade av bussen vid Nösunds Korsväg i måndags eftermiddag. Vid det här laget har det blivit ganska många besök på det gemytliga värdshuset på södra Orust, beläget precis vid havet. Jag fick mitt favoritrum en trappa upp i Strandgården och så småningom anlände en god vän ifrån Göteborg tillsammans med sina anhöriga. De hade bokat supébiljetter och reste hem efter konsertens slut.

Efter en pratstund ute på verandan blev vi visade till ett av långborden precis invid den lilla scenen och en 3-rättersmeny serverades. Huvudrätten bestod som så ofta av en vällagad fiskrätt och till dessert fick vi en läcker pannacotta.

Redan tidigare under dagen hade jag fått information om att Anders trogne gitarrist sedan många år; Bengt Magnusson, hade blivit sjuk och att pianisten Stefan Brunzell hastigt flugits in för att ackompanjera Anders istället. Jag hade med ett halvt öga noterat att jag bodde vägg i vägg med Jojje Wadenius på Strandgården. Men eftersom hans namn inte nämnts i sammanhanget slog mig aldrig tanken att även han skulle medverka under kvällen, förrän han klev upp på scenen och ställde dit sin gitarr, strax innan spelningen började! Av värdshusets artistbokningar kunde jag senare utläsa att Jojje skulle spela på Nösund de två följande kvällarna, tillsammans med Pugh Rogefeldt. Det kan man kalla bra timing, mitt i eländet, för en lämpligare gästartist, och ersättare för Bengt, hade nog varit svårt att hitta!

På grund av den annorlunda uppställningen, och den korta förberedelsetid de haft på sig, förändrades kvällens program en smula, jämfört med övriga konserter denna sommar. Några låtar utgick, liksom en av Kent Anderssons dikter, och några nya tillkom.  Till min glädje var ett par av dem sånger som jag aldrig, eller endast vid något enstaka tillfälle, hört Anders sjunga tidigare, och sånt är alltid extra roligt! Hur det ordinarie programmet ser ut har redovisats i tidigare konsertrapport, så här följer endast nytillskotten:

Vilken underbar värld (inledningssång)

Your Song

Allting som hon gör

Där jag ville vara

I Never Dreamed You’d Leave In Summer

Bridge Over Troubled Water

Anders klädsel framgår av bilden ovan, och i den rådande värmen bar han ingen väst. Värmen var för övrigt mitt enda klagomål under kvällen, och den råder ju ingen över! I väntan på den första akten var hettan nästan olidlig, och en i sällskapet valde därför att lyssna till konserten utomhus. Efter paus verkade man dock ha fått igång luftkonditioneringen, för då blev inomhustemperaturen påtagligt förbättrad.

Stefan Brunzell var en ny bekantskap för mig, men jag har läst mig till att han bl.a. spelat åt Friends och i serien Fame Factory. Genomgående lät det väldigt bra och jag är djupt imponerad över vilken fin konsert man lyckades skapa tillsammans, trots de omständigheter som rådde! Anders anpassade ledigt sitt mellansnack till att Bengt inte var närvarande, och väckte stor munterhet med imitationer av välkända profiler från sin tid på Dramaten.

Spelningen kom igång ganska sent, och slutade följaktligen lite senare än normalt, en bra bit över elva. Men en annorlunda kväll blev det onekligen, vilket det då och då faktiskt brukar bli på Nösund. Är det någonstans man möts av oväntade och spännande inslag i programmet så är det just där! Jag ser redan fram emot nästa besök om ett par veckor, och undrar nyfiket vad som kommer att inträffa då..?

Maria Nehro

Tillbaka