En Stilla Jul – Karlstad, 141121

Av: Maria Nehro

En Stilla Jul, Karlstad, 141121

Foto och © Maria Nehro

En Stilla Jul. En av årets absoluta höjdpunkter, som jag sett fram emot i månader! Julen, med sina tända ljus, högtidliga stämning och fina sånger är en glädje i sig, och att få inleda säsongen till Anders sköna stämma hör till det bästa av allt…

En dryg timme försenad hoppar jag av tåget i Karlstad på fredagen. Har fått förmånen att närvara vid det sista genomdraget under eftermiddagen, och ska vara på plats på Scalateatern kl 14.00. På grund av tågförseningen börjar tiden bli knapp, och det är med nöd och näppe jag hinner lämna in väskan i Stadshotellets reception innan det är dags att ge sig iväg! Möter turnéledaren Lasse i entrén, som visar mig in i salongen, där jag är helt ensam publik. Anders och Stefan Nilsson hälsar glatt, och vinkar uppifrån scenen!

Genomdraget tar tid. Mycket ska justeras; allt från ljus och ljud till detaljer i ackompanjemanget! Trots de 12-13 år som jag  hunnit följa Anders har jag aldrig sett honom i den här rollen tidigare; som både sångare och regissör på samma gång! Det är mycket intressant och spännande, och tiden går snabbt. Tar några bilder, och antecknar programmet. Efteråt pratar jag lite grand med Anders, som berättar om de speciella omständigheter som rått inför denna turné, med två helt “nya” musiker; Daniel Palm och Kristin Malmborg. Kristin har Anders arbetat med vid ett bröllop tidigare i år, och hennes medverkan har varit planerad sedan länge. Men Daniel, som inkallats med kort varsel, har han aldrig tidigare jobbat med. Trots allt känns det positivt och hoppfullt inför kvällen!

Jag flikar in en fråga som en god vän skickat med; Vilken julsång skulle han absolut inte stryka ifrån programmet, och vilken sång kommer vi aldrig att få höra framföras under “En Stilla Jul”?
Anders svarar att “Jul, jul, strålande jul” är favoriten framför andra, medan det finns flera jullåtar han ogillar; främst moderna, glättiga sånger, exempelvis “Jag såg mamma kyssa tomten”.

Efter genomdraget skyndar jag tillbaka till mitt hotell, och hinner äntligen checka in! Stoppar i mig diverse onyttigheter till middag, samtidigt som jag publicerar några bilder från eftermiddagen på Anders Facebooksida. Därefter är det dags att återvända till Scalateatern, några kvarter bort, och nu är det premiär!!

Slår mig ner på min plats på rad 5, och med arrangörens tillåtelse återges här det program vi får lyssna till:

Nu tändas tusen juleljus

Det strålar en stjärna

Håll mitt hjärta

First of May

Karl Bertil Jonssons julafton

Steget (dikt av Kent Andersson)

Jag vill alltid följa dig
Musik: Stefan Nilsson
Text: Py Bäckman

Jubelsång (instrumental)
Musik: Stefan Nilsson

Painted Dreams

Irländsk ballad

My Grown Up Christmas List

Getsemane

Koppången

I Believe

Tomten (recitation)

Yttersti (instrumental)
Musik. Stefan Nilsson

Pie Jesu

Little Drummer Boy

Come All Ye Faithful

Ave Maria

O, helga natt

Gabriellas sång
Musik: Stefan Nilsson
Text: Py Bäckman

Jul, jul, strålande jul (extranummer)

Under eftermiddagens genomdrag är Anders vardagligt klädd i jeans och rutig skjorta, men under kvällen bär han, inte oväntat, svart kostym, vit skjorta och röd väst. Även Kristin och Daniel är klädda i svart och rött, Stefan i blått.

Under konserten berättar Anders att han tidigare medverkat i flera julgalor, som också har sin givna plats att fylla, men att “En Stilla Jul” har kommit till som en motvikt till dessa galor, för alla dem som vill komma bort ifrån stressen, och bara ha det lugnt och skönt. Det är själva tanken bakom turnén; att man ska slippa all stress och alla “måsten” inför den helg som stundar!

Redan under Nu tändas tusen juleljus känner jag den stora ron infinna sig, och hur all stress tågförseningen förorsakat ger vika! Har jag några invändningar skulle det möjligen vara att jag hellre lyssnat till Kent Anderssons dikt “Vingen” än “Steget”, och att ackompanjemanget under recitationen av “Tomten” kunde varit aningen lägre. Jag kan tänka mig att personer med hörselnedsättning finner det mer störande än stämningsfullt! “Tomten” är annars en oerhört vacker betraktelse, med sitt gammaldags språk.

Efter signeringen hinner jag åter igen växla några ord med Anders och turnéledaren Lasse. Båda är mycket nöjda med premiären, med tanke på den korta repetitionstid de haft. Möjligen finns det några smådetaljer som behöver justeras, men dem har sannolikt bara de själva lagt märke till!

Jag frågar Anders ifall han har några planer inför nästa år, 2015, som han kan delge sina fans? Och det har han, får jag en bestämd känsla av, men tyvärr kan han inte berätta så mycket om dem eftersom allt inte är riktigt klart ännu…

Lämnar Scalateatern mycket nöjd med dagen, och ser redan fram emot nästa En Stilla Jul, som för mitt vidkommande blir på Nösunds Värdshus ute på Orust redan om några få dagar!

Hoppas att vi ses där!

Tillbaka