Seniormässan – Varberg

Seniormässan - Varberg. Foto och © Maria NehroDet var oväntat mycket folk då jag kom in till Stockholms Central i torsdags morse, trots att klockan bara var halv sex. Jag hade valt den tidigaste avgången jag kunnat hitta, för att hinna fram till Varberg och Seniormässan i tid, där den för mig intressantaste programpunkten började redan kl 13.00. Det var med viss möda jag lyckades styra upp min resa den här gången. Först höll en rättslig förhandling på att sätta käppar i hjulet för mig, dit jag hastigt och lustigt blev kallad just denna dag. När det hotet var avvärjt visade det sig att mina goda vänner, som jag skulle få övernatta hos, och som även skulle göra mig sällskap på mässan, hade fått akut förhinder. Men skam den som ger sig…

Efter ett snabbt tågbyte i Göteborg hoppade jag av Öresundståget strax innan halv elva, och hade ingen svårighet att hitta till lilla mysiga Okéns Bed & Breakfast något kvarter ifrån stationen. En trevlig danska tog emot mig i receptionen och hade redan ett rum i ordning, så att jag kunde checka in. Rummet låg tre trappor upp utan hiss, och på vägen upp tänkte jag i mitt stilla sinna att stället såg ganska slitet och nedgånget ut, men då jag hunnit till den sista trappan blev allt plötsligt oerhört snyggt och fräscht, och det visade sig att hela det övre våningsplanet, där jag skulle bo, var nyrenoverat! Dock hade man behållt en äldre stil och en del udda inredningsdetaljer, vilket gav ett mysigt intryck. Exempelvis bestod sängbordet av en gammal sjömanskista, ställd på högkant.

Packade upp lite snabbt och anslöt datorn innan jag gav mig iväg mot Sparbankshallen. Det var en bra bit att gå, så för säkerhets skull fick kartan följa med. Ett svagt ögonblick övervägde jag att beställa taxi, men snålheten tog överhanden och jag bestämde mig för att promenera. En halvtimme senare betalade jag entré och klev nyfiket i in i mässhallen. Då jag var i god tid började jag med att gå runt bland montrarna för att beskåda utbudet, men hittade inte mycket som väckte mitt intresse. Av naturliga skäl var det många företag inom vård och omsorg med lokal anknytning som erbjöd sina tjänster; äldreboenden, hemtjänst, behandlingar av olika slag o.sv. Det vill säga ett ganska naturligt utbud med tanke på målgruppen.

Slog mig därefter ned på bra plats framför stora scenen och läste en stund innan Anders gjorde entré kl 13, tillsammans med sina musiker Bengt Magnusson på gitarr och Mattias Bylund på klaviatur. Mattias medverkade under En Stilla Jul här om året, och det var roligt att återse honom igen. Ja, även de båda andra naturligtvis, även om det inte var fullt lika länge sedan jag såg dem sist! Anders var snyggt klädd i svart kavaj, vit uppknäppt skjorta och röd väst. Bengt och Mattias var båda två mörkt klädda, även om en mönstrad skjorta och röd scrarf tittade fram hos Bengt. Detta fick vi lyssna till vid det första framträdandet, som varade ungefär en halvtimme:

En borde inte sova

Intill

Ut mot ett hav

Gräsänkling blues

First of May

Gabriellas sång

Can´t Help Falling In Love With You (extranummer)

Därefter dröjde det 1,5 timme innan de skulle ge sin andra och sista spelning för dagen, kl 15.00. Jag strosade runt ännu ett varv och ondgjorde mig över det minimala caféet. Vid det här laget började jag bli ordentligt hungrig och hade gärna sett ett betydligt större utbud av mat och dryck. Detta är egentligen min enda anmärkning mot evenemanget, plus att det rådde en förvånansvärd brist på toaletter, med tanke på hur mycket folk som vistades i lokalen. Åtminstone var skyltningen till dem obefintlig, rimligtvis måste de ha funnits någonstans i den stora Sparbankshallen.

För att fördriva tiden tittade jag på två olika bildspel vid stora scenen, om vackra trädgårdar i södra Sverige och om gamla butiker och bensinstationer i Varberg, som inte längre fanns kvar. Satt på en mycket dålig plats, men strax före klockan 15 förflyttade jag mig diskret högre upp på läktaren. Den spelning vi nu fick lyssna till innehöll:

Fields Of Gold

Så skimrande var aldrig havet

Requerdos de la Alhambra (gitarrsolo av Bengt)

Bring Him Home

Irländsk ballad

Gabriellas sång

Gräsänkling blues

Anthem

Can´t Help Falling In Love With You (extranummer)

En arrangörsrepresentant, oklart vem, presenterade Anders inför båda spelningarna, och berättade lite grand om hans bakgrund. Jag misstänker att hon varit inne på webbsidan och gjort research. Som så ofta vid sådana här presentationer tyckte jag att en hel del av intresse saknades, vilket också Anders verkade anse, som påpekade för publiken att han även medverkat i Melodifestivalen!

Efter stående ovationer och blomsterutdelning gav jag mig snabbt iväg mot centrala Varberg igen, där jag efter lite irrande upp och ner längs gatorna lyckades återfinna den trevliga italienska restaurang jag ätit på vid ett av mina tidigare besök. Efter en välbehövlig måltid, bestående av pasta och ett glas vitt vin, drog jag mig tillbaka till hotellet, och igår morse tog jag tåget hem igen, mycket nöjd med att jag trots alla förvecklingar lyckats ta mig till mässan, och hoppades att det inte skulle dröja alltför länge innan jag får lyssna till Anders och hans superproffsiga musiker igen…

Maria Nehro

Tillbaka