A Musical Night – Stockholm

A Musical Night, Stockholm, 131020. Foto och © Maria NehroI spänd förväntan tog jag T-banan till Karlaplan igår, för att ta en fika tillsammans med några vänner innan eftermiddagens konsert; A Musical Night på Berwaldhallen, arrangerad av Arméns Musikkår. Väntan hade varit lång, för vissa av oss mycket lång, men nu skulle vi äntligen få lyssna till Anders igen! Och Gunilla Backman, icke att förglömma, som var konsertens andra solist. Vi som träffades var jag själv, Julia, Jenny, Marie och Helena.

I sakta mak promenerade vi Karlavägen ner, men något öppet fik hittade vi inte. Så det fick bli Berwaldhallens egen servering, som verkligen inte var något dåligt val. Dagen till ära kostade jag på mig gravad lax på rågbröd och ett glas vitt.

Jag var lite bekymrad över fotograferingen. Jag ville så gärna kunna visa några bilder efteråt, men visste inte ifall det var tillåtet. Frågade en programförsäljerska som  talade om att det var totalt fotoförbud vid Berwaldhallens egna evenemang, men den här dagen var arrangören extern, och med dennes tillstånd skulle det gå bra, så hon uppmanade mig att hålla utkik efter någon representant för Arméns Musikkår.

Precis när vi skulle gå in fick jag syn på en grupp uniformerade män, och insåg att här hade jag min chans! Till all lycka råkade en av dem vara musikkårens chef, som var på mycket gott humör denna festliga eftermiddag, och gav mig tillstånd på stående fot.

Längst fram på parkett hade vi våra platser, bara en dryg meter från den låga scenkanten. Konferencier var Mats Janhagen och orkestern, under ledning av Lars Erik Gudim, inledde den musikaliska högtidsstunden med The Burton Lane Songbook och Mambo ur West Side Story. Därefter såg programmet ut som följer:

Somewhere – Gunilla Backman
West Side Story

Papa, can you hear me – Gunilla Backman
Yentl

I´ve got you under my skin – Anders Ekborg
Born to dance

Bring him home – Anders Ekborg
Les Miserables

Bui Doi – Anders Ekborg
Miss Saigon

Clarinet Crazy!
Girl Crazy! och Crazy for you

PAUS

Medley
Chicago

Ut mot ett hav – Anders Ekborg
Kristina från Duvemåla

Evergreen – Gunilla Backman
A Star Is Born

The way we were – Gunilla Backman
The way we were

Don´t Rain on My Parade – Gunilla Backman
Funny girl

Chess (Ouvertyren)

Vem ser ett barn – Anders Ekborg
Chess

You and I – Anders Ekborg & Gunilla Backman
Chess

Förutom musikaltemat var konserten också en hyllning till Barbra Streisand, men där kände jag att man kunde ha tänkt igenom upplägget lite bättre. Hyllningen till Streisand stod Gunilla Backman ensam för. Gunilla sjöng hennes sånger och pratade spontant och uppriktigt om henne i mellansnacket, och det gjorde hon väldigt bra. Men det blev lite av en enmansshow. Jag tycker att även Anders kunde han nämnt henne, och sjungit någonting som haft anknytning till henne. Likaså kunde orkestern ha tillägnat henne något av sina egna nummer.

Både Gunilla och Anders var mycket snyggt klädda; Gunilla bar blå långklänning i första akten, för att i andra akten framträda i en kortare kjol i guld och svart, med svart topp till. Anders bar inledningsvis svarta byxor, vit skjorta och svart kavaj. I andra akten hade kavajen åkt av och han bar en svart-röd väst.

Anders starka djupa röst imponerade som alltid, extra roligt var det att höra honom i I´ve got you under my skin, som jag inte kan påminna mig att jag hört honom framföra tidigare. En annan högtidsstund var då han inledde Ut mot ett hav med Roberts kraftfulla ord:

Gammal härsken sill blir det morgon, middag, kväll
Det blir blåsur mjölk, det blir hugg och slag,
det ska man tåla utan gnäll
Mitt i alltihop ska man känna tacksamhet…

Andra akten avslutades med Chess, och den vackra duetten You and I. Applåderna ville aldrig ta slut, men något riktigt extranummer blev det tyvärr inte. Dock tog Anders och Gunilla ton helt kort efter det andra inropet, och sjöng några strofer ur samma sång på nytt.

Lätta till sinnes, som svävande på moln, lämnade vi Berwaldhallen efter en oerhört trevlig eftermiddag som vi kommer att minnas länge! Inte gjorde det saken sämre att inträdet var fritt, som alltid då Arméns Musikkår bjuder till konsert. Härnäst ser vi fram emot Anders julturné, och så snabbt som tiden springer iväg är vi snart där!

Maria Nehro

Tillbaka