The Special Tour 1-2 mars

The Special Tour 100301. Foto och © Maria NehroJag trodde att det värsta tågstrulet var över då det var tid att resa till Göteborg och The Special Tour i måndags. Men ack, vad jag bedrog mig! På söndagen fick jag ett meddelande från SJ som talade om att mitt tåg var inställt. Det tog mig två timmmar att via telefon komma fram till deras kundtjänst, och vid det laget var jag både trött och irriterad. Men en extremt trevlig och serviceinriktad kille fick mig strax på gott humör igen, och bokade snabbt in mig på en ny avgång en timme senare än planerat. Även tåget jag skulle resa hem med visade sig vara inställt, men då valde jag istället en tidigare avgång på tisdagsmorgonen.

Måndag eftermiddag vid halv två är jag till slut framme i Göteborg och äter en snabb lunch innan jag tar en promenad upp längs Avenyn till fina Park Avenue Hotel, som ligger på behagligt avstånd från Konserthuset. En snabb shoppingrunda i Nordstan hinner jag med innan jag skyndar tillbaka till hotellet för att göra mig i ordning inför kvällens middag och konsert. Strax efter halv sex möter jag Anna och Paul som kommit resande från Strömstad, och vi går på en kinarestaurang där vi har gott om tid att prata och njuta av maten innan det är dags att bege sig till Konserthuset. Där träffar vi Christina och Lisbeth och slår oss strax ner i salongen. Lisbeth ser The Special Tour för första gången, men vi andra såg konserten redan i Kungsbacka i höstas. Programmet är sig tämligen likt, men ett par låtar har tillkommit och ordningen är något omkastad. Dessutom kunde jag inte uppge riktigt alla låttitlarna sist, så här kommer listan på nytt, nu förhoppningsvis komplett:

Blinded By The Light – Alla

Superstition – Noel McCalla

Eddie´s Song – Caroline Larsson

Ut mot ett hav – Anders Ekborg

Intill – Anders Ekborg

Tell Me On A Sunday – Anders Ekborg

Uncomfortable Truth – Caroline Larsson, Anders Ekborg

Hos dig – Caroline Larsson

I´m Going To Go – Noel McCalla

Fly Like An Eagle – Noel McCalla

A Dice – Caroline Larsson

Hold On My Heart – Caroline Larsson

Lately – Anders Ekborg

Vem ser ett barn – Anders Ekborg

PAUS

There´s a Boat Dat´s Leavin Soon For New York – Anders Ekborg

Redemption Song – Noel McCalla

She´s A Believer – Noel McCalla

Tåget – Anders Ekborg, Noel McCalla

Vinden i min själ – Anders Ekborg

Din hand i min – Anders Ekborg

Soldier – Caroline Larsson

The Sound Of A Broken Jaw – Caroline Larsson

Hit Me With Your Love Thing – Caroline Larsson, Noel McCalla

Simmer Down – Noel McCalla

Bring Him Home – Anders Ekborg

Anthem – Anders Ekborg

Queenmedley – Alla – Bohemian Rhapsody – The Show Must Go On – We Are The Champions

Anders är kladd i mörka byxor, vit skjorta och svart väst under hela konserten. Noel byter från vit till svart skjorta i andra akten och Caroline växlar från röd top till en svartvit korsettliknande variant. Det är bra drag i konserten och medlemmarna skämtar friskt med varandra. Bengt Magnusson kompar Anders i flertalet av de sånger han framför. Övriga musiker som sprider ljus och glädje över vår kväll är Peter Milefors på trummor, Mattias Bylund på piano/keyboard, Tobbe Stener och Bosse Larsson på gitarr och Bosse Persson, bas. Caroline Larsson imponerar ännu mer än i höstas med sina egenkomponerade indiepoplåtar, och Hold On My Heart, som Per Gessle skrivit åt henne. Men allra mest tycker jag om den finstämda Hos dig, som hennes bror skrivit texten till och som hon tonsatte åt honom till hans bröllop för något år sedan. Noel Mc Calla är efter sina 18 år i Manfred Mann´s Earth Band ett genommusikaliskt superproffs. Och så Anders då, för vars skull jag egentligen är där. Han både roar och berör på det sätt som bara han kan, och får stående ovationer efter Anthem. Avslutar gör de alla tre precis som sist i ett häftigt Queen-medley, vilket föranleder publiken att ge dem stående ovationer ytterligare en gång!

Efteråt signerar Anders sin singel The Saviour, till vår stora glädje. Jag hade även behövt ett par exemplar av Äkta Vara till två arbetskamrater, som fastnade för hans skiva vid en fest på jobbet för en tid sedan. Men CD:n hade de sålt slut på i Malmö kvällen innan, så några sådana har de inte med sig. Anders frågar ifall jag kommer på konserten kvällen därpå i Stockholm, och påpekar att jag kommer att kunna köpa skivan då istället. Christina och jag passar även på att få dubbel-CD:n med samtliga Melodifestivalbidrag, som släppts samma dag, signerad. Slutligen förhör vi oss lite grand med arrangören Lasse Larsson om den kommande sommarturnén, och får perioden klar för oss. Efter att vi tagit avsked av Anna och Paul, som tar bilen hem till Strömstad igen, följer Christina och Lisbeth mig till hotellet tvärs över gatan. Där möter vi några av de medverkande artisterna i entrén och hinner tacka dem ännu en gång.

Efter en god och riklig frukostbuffét tar jag tåget hem nästa morgon och är framme i Stockholm vid elvatiden. Packar upp och vilar en stund innan det är dags att bege sig in till Södermalm och den avslutande The Speciel Tour-konserten på Rival vid Mariatorget. Träffar Madelaine utanför grekiska restaurangen Esperia, där vi äter en välsmakande middag. Sedan går vi den korta sträckan till Rival. Där är mycket folk och vi hänger av oss i garderoben. Träffar Jennie och Marie som bockat av sig på gästlistan, men det behöver inte vi göra eftersom vi har pappersbiljetter. Även Annette med sällskap möter vi i salongen. Vi har utmärkta platser på fjärde bänk, precis vid mittgången. Den här kvällen byter Anders till röd väst efter paus och ordningsföljden på låtarna har ändrats på nytt, och ser nu ut ungefär som under höstens konserter. En kvinnlig fotograf utmärker sig och uppträder en smula störande gentemot artisterna. Hon diggar till musiken samtidigt som hon försöker utföra sitt arbete, på ett sätt som man vanligtvis inte ser fotografer göra. Entusiasmen hos publiken är lika stor som i Göteborg och även på Rival får artisterna välförtjänta stående ovationer två gånger.

Som avslutning på kvällen ställer sig Anders bakom bardisken och signerar sin CD och singel. Den som införskaffar ett exemplar av Äkta Vara får singeln på köpet. Inte förrän vi går därifrån slår det mig att jag varit så upptagen av att få mina skivor signerade och att få veta så mycket som möjligt om sommarturnén att jag glömt att säga tack till Anders! Skäms som en hund, men å andra sidan har jag nu bevistat fyra av fem The Special Tour-konserter, så förhoppningsvis förstår han att jag faktiskt uppskattar dem, även om jag inte alltid får det sagt då jag möter honom… Vinkar adjö av Madelaine utanför Rival och tar T-banan hem, glad och varm i hjärtat efter en underbar kväll!

Maria Nehro

Tillbaka