Tattoopremiär för Anders Ekborg

Ystads Allehanda 150806

Av: ULF MÅRTENSSON

Han har gjort det mesta i branschen: spelat teater, sjungit musikal och varit filmskådis. Men han har aldrig uppträtt på ett tattoo. Det gör Anders Ekborg i kväll när det är premiär för Ystad International Military Tattoo.

Den välkände musikalartisten har rattat sin Mercedes cabriolet från bästa vännen, som är blomsterhandlare i Helsingborg, till repetitionerna av showen på gamla regementsområdet i går eftermiddag. Han sjunger sex låtar, en blandad repertoar med ”Stad i ljus” och ”Gabriellas sång”, samt något mer finstämt från ”Les Misérables” och så Sinatra.

– Tattoo är nytt för mig. Däremot har jag jobbat flera gånger med Arméns musikkår, berättar Anders Ekborg.

Som ung gick han också högvakten, så viss militär marschvana har han.

(…)

Anders Ekborgs storebror, Dan Ekborg, var också en inspirationskälla. Han lyssnade på opera, Jussi Björling hördes i hemmet i Gamla stan i Stockholm.

Fadern, skådespelare Lars Ekborg, dog när Anders Ekborg var liten så han hann inte uppmuntra honom att välja skådespelaryrket. Ändå kom båda sönerna att välja den banan.

– Han dog när jag var nio. Men teater var något vi alltid pratade om hemma i familjen.

Men skådespelare var inget självklart val. Anders Ekborg arbetade som flyttkarl, chaufför och lite av varje innan han sökte in till Scenskolan och kom in på tredje försöket.

På somrarna var familjen i Skåne, de första åren i Degeberga och senare under uppväxten i Tollarp. När Anders Ekborg spelade med i Wallanderfilmen ”Byfånen” kunde han utan problem växla över till skånska, skolad under somrarna i Tollarp.

– Det är ändå inte så lätt. Jag vet precis hur det ska låta, men det måste ligga rätt i munnen.

Ändå väckte hans skånska idiom viss uppmärksamhet i filmteamet där filmskådisarna annars talade rikssvenska.

– Vi är dåliga på det där, att ta tillvara dialekterna. Det gör ju stor skillnad för en roll.

Hans roll, eller roller, var annorlunda i ”Byfånen”.

– Jag spelade byfånen, en dubbelroll. Filmen handlade ju om ett tvillingpar, en tragisk historia.

– Det var kul att stå på torget och bli sprängd. Det small så in i helsike.

Anders Ekborg hade gärna gjort fler filmroller.

– Numera är det 90 procent som sång.

Han beklagar lite att han har hamnat i musikalfacket. Film görs också med kort framförhållning. Han kan få en förfrågan om att hoppa in med kort varsel. Det passar honom inte så bra.

– Jag har ett schema nästan ett år i förväg.

(…)

Anders Ekborgs första soloplatta kom 2006. Han har också medverket på en rad album. Något nytt i skivväg är inte direkt på gång.

– Skivbranschen har förändrats. Jag kanske ska göra något själv och lägga ut på nätet. Jag skulle vilja göra en skiva och samla mina musikallåtar. Det har jag inte gjort.


FAKTA

Anders Ekborg

(…)

Familj: Två döttrar, 17 och 20 år gamla. Boende i Nacka och hos flickvännen på Orust.

Aktuell: Gästartist och dragplåster under Ystad International Military Tattoo som äger rum på regementsområdet 6-8 augusti. Premiär på torsdagskvällen.

Annat på gång: Är engagerad i ”Camera”, en nyskriven musikal om Ingrid Bergman, som enligt planerna ska sättas upp på Göteborgsoperan.

(Hela recensionen återges inte av upphovsrättsliga skäl)

Källa: Ystads Allehanda

Tillbaka