Sommarstämning med Anders Ekborg

Hallandsposten 110708

Medverkande: Anders Ekborg, Caroline Larsson,
Bengt Magnusson, Anders Lundqvist
S:t Nikolai kyrka, Halmstad, 7/7

Skönsjungande Anders Ekborg på sommarturné drar fulla hus. S:t Nikolai kyrka är utsåld och recensenten visas till en plats på orgelläktaren. I Falkenberg blir det nästa vecka en extrakonsert för de åhörare som trängtar efter Ekborgs mix av visor, musikalhits, psalmer och pop.

Artisten gav 2010 ut albumet “Painted dreams” med nytt material, och från den sjunger han bland annat balladen “No one has to hurt” efter en somrig inledning med “Sommarpsalm” (En vänlig grönskas rika dräkt), Evert Taubes “Så skimrande var aldrig havet” och “Nu har jag fått den jag vill ha”, en av Olle Adolpsons älskade visor.

Ekborg ackompanjeras av gitarristen Bengt Magnusson och pianisten Anders Lundqvist, båda skickliga musiker som även får tillfälle att briljera på egen hand.

Julikvällen skymmer, och Anders Ekborg välkomnar sin gäst, Caroline Larsson. Precis som musikerna var rockartisten med även på förra årets turné, och hon ger behaglig bredd åt programmet. Efter Cornelis “Somliga går med trasiga skor” sjunger hon duett med Ekborg samt gör “Sweet Elaine” från nya skivan “Me and I”.

Åke Arenhill har skrivit en text till vemodiga “Gammal fäbodpsalm”: “Som natten längtar till sitt gryningsljus, så längtar jag till dig. Som jorden väntar på sin blomma stor, så väntar jag.” Psalmen tillhör mina favoriter, och Anders Ekborgs version ger den mollstämda melodin en ny dimension.

“Stanna” ur “Kristina från Duvemåla, “Anthem” ur “Chess” – sångaren har många ess att plocka fram ur den uppkavlade skjortärmen innan konsertkvällen avslutas. Ett av extranumren, tillsammans med Caroline Larsson, är populära “The prayer”.

Publiken är överväldigad och står upp i bänkraderna. Den har bjudits en stämningsfull föreställning, där min enda invändning är att det talade ljudet går fram dåligt. I alla fall på läktaren.

Fotnot. Anders Ekborg ger konserter i Falkenbergs kyrka 13 och 14 juli.

Tillbaka