På scen väller känslorna fram

Helsingborgs Daglad 101006

Av:; EYAL SHARON KRAFFT

FAMILJ. När Anders Ekborg sjunger kan han bli så känslosam att han måste hålla tillbaka gråten om tonerna ska fram. Och det var nära att hans skådespelarkarriär aldrig hade blivit av.

Anders Ekborg har gjort prestigeroller inom såväl film, tv och teater, som i musikaler både i Sverige och utomlands. Han spelade växelvis två huvudroller i Chess, både amerikanen och ryssen, Judas i Jesus Christ Superstar och, det kanske mest krävande han gjort, Jekyll & Hyde. För att inte nämna den fyra och ett halvt år långa megasuccén Kristina från Duvemåla.

Allt detta kunde ha gått om intet. Som son till skådespelaren Lars Ekborg såg han på nära håll skådespelaryrkets avigsidor. Fadern arbetade ständigt. När de väl gick jämte varandra på gatan kom okända personer fram och ville hälsa på kändispappan. Vid nio års ålder dog fadern.

– Naturligtvis har det format mig, svårt att säga hur. Jag har en nära relation till min mamma förstås. Jag tror att hon skulle beskriva mig som känslig, ärlig och redig.

Gjorde känsligheten någon nytta?
– Absolut, känslighet är mitt verktyg. Som skådespelare och artist måste man våga visa sig som man är med sina brister och fel. Men det är också lätt att bli överkänslig.

Även blygheten skymde ingången till skådespelaryrket.
– Jag var extremt blyg. Det är jag fortfarande, även om jag har tränat bort det genom yrket. I en folksamling är jag spänd och avvaktande och jag tar inte så gärna plats. Det kan bero på att folk kom nära inpå under barndomen. Därför värnar jag om min integritet.

Så han höll sig från skådespelaryrket – han reste runt och testade vitt skilda yrken som resemontör och flyttgubbe. Tills brodern Dan bedyrade hans begåvning och övertalade honom att testa en liten tv-roll. Resten är historia.

Genombrottet kom inte långt efter avslutad utbildning på Teaterhögskolan i Göteborg. Han gestaltade Puck på Backa Teater i Göteborg, vilket ledde både till berömmelse och tv-inspelning. Han började sjunga och medverkade så småningom i Kristina från Duvemåla. Som Karl-Oskar.

– När jag sökte, trodde jag det var för den känsligare Robert. Jag trodde aldrig att jag skulle få rollen som Karl-Oskar. Det var ett stort ansvar. I samma veva blev jag far. Jag växte upp från pojke till man under den här tiden.

Drivkraften är att beröra publiken. Ofta är det dock han själv som först blir berörd.

– När jag sjunger vissa låtar väller känslorna fram. Ibland måste jag hålla tillbaka gråten, för att få fram tonerna.

När känslorna tar överhanden krävs en “rening” för att hitta tillbaka till verkligheten.

– Det blir lätt så att jag tar med mig känslorna hem. Efter en känslomässigt krävande föreställning måste jag göra något för att hitta tillbaka till mitt jag. Efter Kristina från Duvemåla-föreställningarna sjöng jag glada sånger i en halvtimme i duschen.

Aktuell: Fyller 50 år den 9 oktober.
Gör: Skådespelare, sångare.
Bor: Nacka.
Familj: Gift (sedan över tio år) med skådespelerskan Lia Boysen, döttrarna Channa och Dinna, 15 och 12 år.
Aktuell med: Soloskivan Painted Dreams som utkom den 29 september.
Karriär i korthet: Teaterhögskolan i Göteborg, Backa Teater, Dramaten. Karl-Oskar i Kristina från Duvemåla 1995-99, spelade titelrollen i Jekyll & Hyde på Östgötateatern 1999. Medverkade i Chess på Cirkus i Stockholm och Jesus Christ Superstar på Maximteatern. Liksom i flertalet skivor och egna konserter. Internationellt kan nämnas rollen som Warrior i London 2008. Bland filmerna kan nämnas Dödsklockan, Tomten är far till alla barnen (båda 1999) och Snapphanar (2006).
Så firas födelsedagen: “Med en stor middag hemma med de 50 närmaste.”
Om att fylla 50: “Otroligt märkligt, men också skönt att finnas kvar och må bra.”
Det bästa med att vara skådespelare: “Man får leka på jobbet.”
Det sämsta: “Man kan bli väldigt sårad.”
Det bästa med att vara ihop med en skådespelerska: “Man får ett mycket levande hemliv.”
Det sämsta med att vara ihop med en skådespelerska: “Krocken. Två egon som krockar kan vara jobbigt.”
Upprörs av: “Media och att politiker i dag inte inser till fullo vad kultur ger. De betraktar kultur som en handelsvara och inser knappt hur mycket som är kultur. Kultur ger oss förutsättningar att leva.”
Favoritfilm: “Gökboet. Jag såg den som 15-åring på Sverigepremiären. Jag blev helt chockad.”
Favoritmusikal: “Kristina från Duvemåla haha. West Side Story.”
Favoritförfattare: “Som 15-åring läste jag allt av Hemingway. Han är fortfarande min favorit.”
Lyssnar helst till: “Sångare som sjunger med sin egen röst, utan att försöka härma någon annan.”
Fritidsintressen: Snickra på huset, laga mat, golf.
Styrka: Ärlig och rättfram.
Svaghet: “Ärligheten kan vara en svaghet. Kan vara en kontrollmänniska.”
Dold talang: Har blivit bra på att snickra.
Favoritplats: Vårt hus.
Blir lycklig av: “När någon i min familj skrattar. Som tur är inträffar det varje dag.”

Tillbaka