Jag vill leverera så mycket som möjligt

Strömstads Tidning 100710

Av: LINDA SMITH

En sommarturné i kyrkorna längs med Västsverige och några avstickare inåt landet, är just vad den mångfacetterade artisten Anders Ekborg har på sin agenda i sommar. Besöket i Fjällbacka resulterade i en fullsatt kyrka.

Det är tre timmar kvar innan konserten tar vid och över nygräddade våfflor berättar Anders Ekborg om sin sommarturné. Han har spelat sig fram längs Västsveriges kustpärlor, från Laholm till Båstad och vidare till Falkenberg. Konserten i Fjällbacka är den fjärde i ordningen. – Lasse som är med och arrangerar bor här på somrarna och båda musikerna är från Göteborg så det har fallit sig så. Det är ett litet test att köra konserterna i kyrkor. Jag har aldrig gjort det förut. Jag gillar när det blir en mer intim scen. Många frågar mig om det är en religiös konsert, för att det är i kyrkan, men det är det inte. Däremot är jag mycket för humanism och sådant där, förklarar Anders.
– Det har slagit väl ut. Det har varit fullsmockat med folk i kyrkan överallt hittills och det har varit väldigt uppskattat. Förutom en konsert under Västerviks visfestival och en i Färjestaden, är samtliga konserter längs med västkusten. Efter Fjällbacka blir nästa stopp Ljungskile, därefter Lysekil samt två föreställningar på Nösund, Orust.

Förutom sommarturné har Anders nyligen släppt singeln “I do believe” och ett nytt album kommer ut i höst. – Det är helt nyskrivet material av svenska kompositörer, fast de är skrivna på engelska. Det är röstburet material, så alla låtar är baserat på att rösten kommer fram, förklarar Anders. När skivan skulle spelas in tog Anders med sig sitt inspelningsteam till gamla hemtrakter i Portugal, till en by där han i tidig 20-årsålder arbetat ett år på ett växthusföretag. – De hade byggt upp en stor stenlada där, som vi spelade in vår musik i, och det var en helt otrolig akustik, nästan som i en kyrka.

Karriären har tagit Anders från små scener till de verkligt stora scenerna i Stockholm och i London. Han har även setts mycket på filmduken och nu senast även under en av delfinalerna i årets Melodifestival. I allt detta trivs han dock allra bäst där han får kontakt med publiken. – Det är en bra fråga. Jag trivs nog allra bäst att göra sådana här konserter för att man har kontakt med de som lyssnar. Man märker varenda grej i publiken och det handlar om ett samarbete mellan publiken och mig och det är den där gemensamma grejen som jag gillar. Man får det ju inte roligare än man gör det och det gäller ju för både publiken och de som står på scenen. – Det är klart att man får ju en otrolig kick när man går ut på de stora scenerna, men det är mer förknippat med skräck. Det är lite som en idrottsprestation, man ska bara göra det, man ska upp på scenen och prestera.

Tillbaka