Ekborg spred en julstämning från tät scen

Karlshamns Allehanda 121215

Av: HENRIK SVENSSON

KONSERT

Vad: En Stilla Jul med Anders Ekborg
Publik: Ca 200 personer
Bäst: Sång till Karl-Bertil Jonsson, 14 år
Sämst: Att pianot låter lite falskt under nämnda låt

När Anders Ekborg framför föreställningen en stilla jul på Stadsteatern i Karlshamn är det med en betoning på just stilla. Enkelt men likväl kraftfullt.

Konserten imleds med att Nu tändas tusen juleljus sakta spelas medan Anders effektfullt tänder ett par ljus som får utgöra fonden vid scenen. Konserten därefter följer också samma tema, med att göra mycket av ytterst lite.

Till skillnad från de flesta julkonserter har Anders Ekborg valt att lämna glittret, smällkaramellerna och det storslagna arrangemanget utanför. Istället fokuserar han på det han gör allra bäst nämligen att sjunga.

Fjärde året i rad
Och utifrån de förutsättningarna gör han det alldeles utmärkt. Precis som kvällens huvudperson själv meddelade från scen så är det för fjärde året i rad som Anders Ekborg är på turné tillsammans med gitarristen Bengt Magnusson. I år har duon även fått sällskap av pianisten Stefan Nilsson.

Väl avvägd intensitet
Ekborg lyckas faktiskt göra så mycket med så sparsamt ackompanjemang. Hans röst är så kraftfull att fler instrument förmodligen hade drunknat i sångarens baryton eller också skapat en ren kakafoni. Båda ackompanjatörerna ger också intrycket av att vara oerhört skickliga och spelar med väl avvägd intensitet när det så behövs.

Inte bara jullåtar
Under konserten överraskar Anders Ekborg genom att framföra en väldigt blandad kompott med låtar. Allt följer inte ett strikt jultema. Det blir allt från traditionella julsånger, några klasiska stycken till Jacques Brel-tolkningar och faktiskt även lite poesi vilket gör att Anders Ekborg mycket riktigt också stryker under rollen som en riktig estradör. Imponerande nog klarar sångaren att stryra rätt i kursen. Trots den stillsamma tonen blir det aldrig slätstruket eller tråkigt och lyssnaren lämnar istället föreställningen med förnyad energi inför den stundande julen.

Tillbaka