“Det kommer att bli stort och pampigt”

Skånska Dagbladet 150804

Av: CAROLINE STENBÄCK

Skådespelaren, musikalartisten och sångaren Anders Ekborg är en av huvudattraktionerna på Ystad International Military Tattoo, som drar i gång på torsdag.
– Det är ett spännande arrangemang som jag ser fram emot att få medverka på. Det ska även bli kul att få uppleva Ystad på sommaren, det är en väldigt trevlig stad som jag annars mest har spelat i på vintern.

Anders Ekborg sjunger på festivalens alla tre kvällar och backas upp av Ystad Tattoo Singers och Marinens ungdomsmusikkår. Vid finalen medverkar även musikdirektör Kerstin Bengtsson på nyckelharpa.
– Det kommer att bli stort och pampigt! säger Anders Ekborg, som berättar att han åker ner till Ystad under onsdagen för att repetera på plats.

Vad kommer du att bjuda på för låtar?
– Jag gör ett program på ungefär sex låtar som består av allt möjligt, från Stad i ljus till Gabriellas sång till You raise me up, You bring me home och The lady is a tramp.
Anders Ekborg har medverkat vid några likande militärarrangemang tidigare, men det är första gången som han gästar Ystad International Military Tattoo.
– Det ska bli kul! Det brukar vara mycket powerlåtar och blås som jag gillar som sjutton, det är en väldigt kraft i de instrumenten och väldigt maffigt att sjunga till. Jag ser också fram emot att få ta del av det resterande programmet.

Anders Ekborg var 22 när han utbildade sig till skådespelare vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Han var mycket intresserad av musik, men hade varken då eller än i dag tagit en enda sånglektion. Den som fick honom att våga satsa på sången och musiken var gitarristen Bengt Magnusson.
– Vi gjorde en visafton tillsammans och Bengt blev helt såld på min röst. Han var ju en riktig musiker, diplomgitarrist och klassiskt skolad, så det fick ju mig att våga lite mer. Och sedan dess har vi fortsatt spela ihop.
Anders stora genombrott kom nio år senare, 1995, när han spelade Karl-Oskar i musikalen Kristina från Duvemåla på Malmö musikteater. Sedan dess har han gjort ett flertal betydande musikalroller som Che i Evita på Göteborgs-operan, Judas i Jesus Christ Superstar på Maximteatern och titelrollen som Ingvar Kamprad i Malmö Stadsteaters uppsättning av Ingvar! – En musikalisk möbelsaga.
Han har även medverkat i flera filmer som Tomten är far till alla barnen, Wallander – Byfånen, Snapphanar, Rosor, kyssar och döden.
Anders Ekborg har sjungit på flera skivor, men också släppt två soloplattor, ”Äkta vara” 2006 och ”Painted Dreams” 2010 med bland annat låten The Saviour som han deltog med i Melodifestivalen.

Blir det fler egna skivor?
– Förhoppningsvis någon gång framöver. Men nu har skivbranschen förändrats så mycket. Nu får man kanske ge ut materialet själv och släppa på nätet. Eller så kanske något skivbolag nappar på att ge ut en musikalskiva med mig? Det har jag faktiskt inte gjort. Det borde jag ju faktiskt göra …

Varför har det inte blivit av redan?
– När jag släppte de andra skivorna kände jag att jag ville göra något annat som stod för mig. Men nu när jag har sjungit så många musikaler så skulle det vara roligt att göra mina egna versioner av kändaste låtarna.
Anders Ekborg ger regelbundet konserter. På sommaren brukar han turnera med Konsert i Sommarkväll, där han och Bengt Magnusson bjuder på visklassiker, musikallåtar och pop-poesi. På vintern gör han sin stora och egenproducerade julturné En stilla jul, som kommer till Palladium i Malmö och Lunds stadsteater i december.

Hur ser sommaren ut annars?
– Jag åker mycket mellan Orust, där min flickvän bor, och Stockholm där jag har mitt hus och där mina döttrar bor, som är 18 och 20. Jag har även rest en del, bland annat så har jag varit i Spanien.
Nu ser han fram emot att komma till Ystad.
– Jag kommer att stanna kvar några dagar efter arrangemanget och ha en liten minisemester med flickvännen. Vi ska utforska staden och även åka runt lite. Det ska bli väldigt mysigt.

Tillbaka