Anders Ekborgs sångröst ledde programmet från början

Barometern 131217

Av: LAGE OLSSON

Artisten Anders Ekborg tillsammans med pianisten och kompositören Stefan Nilsson och den förnämlige gitarristen Bengt Magnusson.

Det är få enskilda artister, som lyckas fylla den stora barockkatedralen i Kalmar. Den mångsidige artisten Anders Ekborg med sin storartade sång, sin dramatiska erfarenhet och med sitt upplevelserika program tillhör denna skara, när han på söndagskvällen kunde notera fullsatt i kyrkan. Programbladet berättade att En stilla jul, som programmet kallas, vilar på en grund av eftertanke, kärlek och omtanke om andra.

Samarbetet med två av vårt lands förnämsta musiker, pianisten och kompositören Stefan Nilsson och mästergitarristen Bengt Magnusson, har skapat en produktion, som fått gehör hos den stora publiken över hela Sverige. För första gången var de tre i Kalmar domkyrka, Det blev en stor stund under halvannan timme, där kända julsånger från Anders Ekborgs barndom blandades med mera moderna sånger.
Domkyrkans ungdomskör Vox Beata medverkade både som bakgrundskör och med ett par egna sånger. Deras insats var hedervärd och den kända tonartshöjningssången You raise med up klingade mäktigt och en av kvällens höjdpunkter kom i samspelet solist –kör –instrumentalister i ett sköna arrangemanget i Bui-doi ur musikalen Miss Saigon.

Anders Ekborgs täta, tydliga och ofta härligt höga sångröst ledde programmet från första stund. Suveränt understödd av sina två skickliga instrumentalister var han hela tiden i centrum med sin intensitet och sceniska närvaro. Det senare presenterade han också från predikstolen med en förnämlig recitation av Viktor Rydbergs kända Tomten Programmets avslutning med Ave Maria, Gabriellas sång och O, helga natt, de två sistnämnda tillsammans med Vox Beata, medförde stående ovationer och extranumret Jul, jul, strålande jul.

Tillbaka