En Stilla Jul 2021

Av: Maria Nehro

Anders Ekborg och Gunilla Backman sjunger duett.

Foto och © Maria Nehro

Det var med nöd och näppe jag hann i tid till premiären av årets varmt efterlängtade En Stilla Jul-turné i Växjö Konserthus. Efter att ha tillbringat större delen av dagen på ett stillastående tåg intog jag en smula uppjagad min plats framför scenen. Men så snart ljuset släcktes i salongen och Anders traditionsenligt tände den stora kandelabern till tonerna av Nu tändas tusen juleljus sänkte sig friden och all stress rann av mig som genom ett trollslag!

Tillsammans med kapellmästare Bengt Magnusson på gitarr, Stefan Nilsson, piano, Atida Stahlhammer, cello och Thomas Bergqvist, klaviatur, har Anders begett sig ut med En Stilla Jul för elfte gången, efter ett par års uppehåll på grund av pandemin och sin roll i musikalen Så som i himmelen på Oscars i Stockholm.

Ljuspunkterna ovanför scenen glimmade som stjärnor, även Atida Stadhammars blodröda rosett lyste upp en smula bland de i övrigt mörkt klädda musikerna.

Att Anders inte uppskattar mobilanvändande under sina konserter råder det inga tvivel om, han påpekar gärna ifall han upptäcker någon syndare bland publiken. Kvällen är tänkt som en rofylld kontrast till mer glättiga julshower och ska inte störas av upplysta skärmar, inspelning och fotografering. 

Efter en stämningsfull psalm 428; Mitt i vintern var det bjöd Anders in årets gästartist; Gunilla Backman, på scenen. Tillsammans framförde de duetten Falling Slowly.
Gunilla bar för kvällen svart bladmönstrad klänning. Gemensamt berättade de om hur de träffades i en föreställning på Dramaten innan Gunilla framförde en egen, helt nyskriven, julsång. Det var en varm stämning mellan dem och det märktes att de gillade att arbeta tillsammans, både då och nu.

Därefter bjöd Anders på Tom Lehrers Irländsk ballad i jultappning, även det en återkommande tradition, och berättade om sin barndoms jular då han var övertygad om att just deras familj fick besök av den riktige tomten, innan han framförde ytterligare några solonummer.

Det är svårt att föreställa sig En Stilla Jul utan Viktor Rydbergs Tomten, som Anders reciterade sittande i en skön fåtölj.

Imponerande Getsemane från Jesus Christ Superstar fick vi lyssna till därnäst och en duett från musikalen Chess på svenska som Anders och Gunilla kommer att spela tillsammans i Helsingborg i februari nästa år.

Efter 20 minuters paus stämde de båda upp i oändligt vackra Koppången från varsin ände av scenen och Anders berättade en sedelärande historia om att inte för snabbt döma de människor vi möter, vilket han följde upp med att läsa ett stycke ur Förklädd Gud, finstämt tonsatt av Bengt Magnusson.

Så sjöng Anders härliga julsångerna Little Drummer Boy och Come All Ye Faithful och ett medley från en tidig julskiva med Stevie Wonder innan det var dags för duett igen; den i samband med Metoo bannlysta Baby, it´s cold outside, men nu med svensk nyskriven och till handlingen omvänd text. 

Vi som älskar sång på italienska fick också vårt lystmäte i form av klassiska Panis Angelicus och en underbar duett.

Gunilla framförde en mycket uppskattad Gabriellas sång, ackompanjerad av kompositören själv; Stefan Nilsson, som fick välförtjänt cred när den introducerades.

Sedan var programmet slut…kunde man tro. Men Gunilla påminde Anders om att han ju “glömt” O, helga natt, the grand finale! Och ytterligare ett extranummer fick vi faktiskt lyssna till innan det var dags att bege sig ut i den snöiga och kyliga vinterkvällen.

Två dagar senare bar det av till Linköping Konsert & Kongress. Där möttes vi av stora elektroniska skyltar utanför arenan, som uppmanade oss att ha vaccinationspass och legitimation redo, som ett flertal funktionärer kontrollerade innan vi släpptes in. Snabbt och smidigt.

Näst i tur stod två konserter i Göteborg, i den ståtliga Oscar Fredriks Kyrka, invigd 1893, som fått sitt namn efter dåvarande kung Oscar II. Här bjöds vi på ett lite mer komprimerat program med omkastad låtordning och utan paus. Effektfull ljussättning kompenserade avsaknaden av stjärnhimmel och Tomten deklamerades dessa kvällar högt uppifrån predikstolen, där Anders likt en präst såg ut över publiken. O, helga natt höll inte på att glömmas bort, utan framfördes nu som en del av det ordinarie programmet, med Jul, jul, strålande jul som avslutande extranummer.

Många konserter återstår på turnén, så passa på om du ännu inte bokat biljett, det här vill du inte missa!

Se bilder från konserten i Oscar Fredriks Kyrka 3 december 2021

Tillbaka