Badhytten, Skanör, 220819

Av: Maria Nehro

Anders Ekborg, ljust klädd, står på scenen i Badhytten med mikrofon i handen och sjunger.

Foto och © Maria Nehro

Med kort varsel bjöd restaurang Badhytten i Skanör sina gäster på dinner show, som tack för en härlig sommar! Skanör framstår som en liten idyll med sina låga hus i karaktäristisk skånsk stil och något som mer påminner om stigar än trottoarer, även längs de centrala gatorna. Framåt kvällen hade eftermiddagens regn övergått till, om inte sol så åtminstone uppehåll, vid promenaden ut mot Skanörs hamn, där restaurangen är belägen. 

Badhyttens restaurang från utsidan. Stor solstol i trä och en palm i sanden utanför.Jag togs emot av trevlig och serviceinriktad personal och serverades en smakfull middag. Någon timme senare äntrade Anders, klädd i vitt med guldgul väst, den minimalistiska scenen tillsammans med Bengt Magnusson och Thomas Bay. Bengt behöver knappast någon närmare presentation, vars lysande gitarrspel vi så ofta får njuta av i konsertsammanhang. Pianisten Thomas Bay har, bland mycket annat på sin meritlista, varit kapellmästare för uppsättningen av Chess på svenska i Helsingborg tidigare i sommar.

Ett visst havs- och skånetema kunde skönjas under kvällen. Efter inledande En underbar värld fick vi lyssna till Så skimrande var aldrig havet, Ut mot ett hav och Gräsänkling Blues. Vidare en av mina personliga favoriter; Stings Fields of Gold och ett inslag av burlesk humor i form av Tom Lehrers Min hand i din.

Och självklart bjöds vi även på ett par låtar ifrån Chess; Där jag ville vara och avslutningsnumret Anthem.

Enligt arrangören skulle kvällens framträdande ske i två omgångar; en lite kortare för de gäster som kom klockan 19, medan själva huvudakten skulle starta klockan 21. Men i praktiken blev det inte så, utan spel­­ningen genomfördes i ett svep. 

Att ge konsert i restaurangmiljö har definitivt sina sidor. Visst lyssnar de allra flesta, och värdesätter det de får höra, men där finns också exempel på motsatsen: Gäster som synes mer intresserade av vad de har i sina glas och som, i värsta fall högt och ljudligt, föredrar att prata med vänner istället för att njuta av det som bjuds ifrån scenen. I mina ögon är det oerhört nonchalant att uppträda så, både gentemot artisterna och övriga besökare på plats. Man kunde ana av Anders mellansnack att han var måttligt road av de störande elementen.

Men för flertalet av oss var det en riktigt mysig kväll som vi kommer att minnas med värme när höstmörkret sänker sig!

Pianisten Thomas Bay spelar på scenen i Badhytten. I bakgrunden skymtar Bengt Magnusson på gitarr.

Thomas Bay och Bengt Magnusson. Foto och © Maria Nehro

Tillbaka