Anders Ekborg, ambassadör för Alzheimerfonden

I Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demenssjukdom, cirka 70 procent av alla fall. Främst drabbas äldre människor, men idag får allt fler yngre denna diagnos, redan i 40-årsåldern eller tidigare. Det betyder att många barn och ungdomar växer upp med en demenssjuk förälder.

Alzheimerfonden bidrar till finansieringen av olika forskningsprojekt som syftar till att hitta läkemedel mot Alzheimers sjukdom, vaskulär demens, pannlobsdemens och Lewy Body-demens och andra demenssjukdomar. För än så länge finns inget botemedel, bara symtomlindrande mediciner.

Anders utnämndes till ambassadör för Alzheimerfonden i samband med Silviahemmets Stora Inspirationsdag den 24 april 2015.

Välkommen som ambassadör till Alzheimerfonden. Har du någon anhörig med Alzheimers sjukdom?
 Ja, min mamma gick nyligen bort i sjukdomen. Det blev långdraget, hon var sjuk i över 10 år.

Hur började du märka att allt inte stod rätt till?
Det var en händelse i en mataffär när mamma precis hade plockat ned mjölk i kundvagnen. Strax därpå sa hon att hon måste köpa mjölk också.

Hur var förloppet sen?
Det gick snabbt i början. Hon fick tidigt en förändrad personlighet och blev paranoid. Hon trodde att alla var emot henne. Så småningom började hon förirra sig iväg från bostaden.

Bodde hon hemma länge?
Ja, kanske för länge. Min syster bodde tillsammans med henne och tog hand om henne, men de två sista åren var hon på ett bra boende i Åkersberga, Smedjegården.

Vad tycker du om det stöd kommunen först erbjöd?
Hemskt, verkligen hemskt! Det viktigaste verkade vara vem som gjort rätt eller fel istället för att fokusera på att ge den bästa vården till mamma. Att det ska vara så olika i olika kommuner är märkligt. Vi fick lov att skriva mamma hos mig i Nacka för att hon till slut skulle få komma till det boende vi valt.

Har du något råd till anhöriga som är i en tidig fas av sin anhöriges sjukdom?
Att stå på sig och inte gå på det kommunen säger. Som anhörig blir man arg när man drabbas. Ta hjälp av och prata med andra anhöriga. Det är förvirrande med alla vårdval.

Att vara anhörig – ett samtal mellan Anders Ekborg och systrarna Felicia och Juli Falck

Källa: Alzheimerfonden