Liv åt livemusiken, Varberg, 200713

Av: Maria Nehro

Gästis Kafé & Matsalar 200713

Foto och © Maria Nehro

Inställda föreställningar och konserter. En kultursektor i kris. Så har det sett ut under våren i spåren av covid-19. Men Gästis Kafé & Matsalar i Varberg väljer att göra det bästa av situationen och bjuder in till små intima livekonserter med 3-rättersmeny för strax under 50 gäster. Restaurangen är en del av mysiga Hotell Gästis, beläget i ett vackert 1700-talshus med en mycket säregen atmosfär.

Sommarvädret är en smula ostadigt, men då evenemanget närmar sig tittar kvällssolen fram. Ankomsttider har skickats ut till gästerna i förväg för att undvika trängsel i entrén. En utsökt Toast Skagen och tillika halstrad kummelrygg serveras vid de väl utspridda borden innan Anders med gitarrist Bengt Magnusson kliver upp på scenen vid åttatiden på måndagskvällen.

Den inledande Vilken underbar värld låter som ljuv musik i mina öron, och därefter följer:

Fragile

Sakta vi gå genom stan

Kristallen den fina

Så skimrande var aldrig havet

Glimmande nymf

I pausen serveras desserten, en syrlig passionsfruktspannacotta, innan Anders och Bengt återkommer för en andra akt, där de låter oss njuta av dessa pärlor:

Gräsänkling Blues

Bourbon Street

Steget (dikt av Kent Andersson)

Somliga går med trasiga skor

Ut mot ett hav

Morfar har berättat
Här får vi lyssna till Bengt som berättar om ett imaginärt möte mellan Andrés Segovia och Lasse Dahlquist, där Segovia tonsätter en Dahlqvists texter, som Bengt spelar för oss.

Fields of Gold

Min hand i din

En borde inte sova

Extranumret Anthem gör sig, i Bengts arrangemang med enbart sologitarr, lika bra som när den framförs till full symfoniorkester.

Anders, för kvällen i vit skjorta och guldgul sommarväst, berättar dråpliga historier på temat blackout, något han drabbats av både i ett luciatåg under skoltiden och på Dramatens stora scen, avslöjar han. Han delar också med sig av några lite mer allvarsamma ord om vår samtid, och därtill den glada nyheten att musikalen Så som i himmelen, där Anders gör rollen som prästen Stig, har spelats in för TV. När den kommer att visas är dock inte känt i dagsläget.

Sammanfattningsvis bjuder kvällen på varmt efterlängtade tongångar. Jag vet inte ifall det beror på att det är så länge sedan sist, ljudteknikern Gustav Hedelund som är ännu skickligare än vanligt vid mixerbordet eller ifall Anders och Bengt kanske känner sig lite extra taggade efter vårens uppehåll, men konserten är osedvanligt välljudande och ger oss en oförglömlig kväll!

Några bilder från kvällen

Tillbaka