En Stilla Jul, Stockholm, 191215

Av: Maria Nehro

Helen Sjöholm & Anders Ekborg i En Stilla Jul 2019

Foto och © Maria Nehro

I söndags kväll gick en dröm i uppfyllelse; att Anders & Helen Sjöholm skulle göra konsert tillsammans igen. Och nu var äntligen tiden inne! Helen gästar Anders vid sammanlagt fem konserter i årets omgång av En Stilla Jul; fyra av dem på Oscarsteatern i Stockholm och en på Konserthuset i Jönköping. Det här är 10:e gången En Stilla Jul arrangeras. 

Oscarsteatern, som fått sitt namn efter kung Oscar II, är en vacker privatteater, invigd 1906, mitt i hjärtat av Stockholm. Här hade Så som i himmelen, där Anders gestaltar prästen Stig, så sent som kvällen före avslutat sin tredje säsong. Där fanns ingen affischering, varken utanför teatern eller inne i foajén, som avslöjade vilket evenemang som skulle gå av stapeln denna kväll. 
Den trogne musikalbesökaren kände dock igen delar av dekoren och det vackra snöfallet i fonden. Ljud och ljussättning brukar förvisso alltid vara oerhört proffsigt, men nu var det outstanding!

Konserten inleddes stämningsfullt med att Anders sjöng Nu tändas tusen juleljus medan han tände ljusen i den höga kandelaber som funnits med under många julturnéer.

Vid sin sida hade han fyra fantastiska musiker: arrangören och kapellmästaren Bengt Magnusson på gitarr, Stefan Nilsson, piano, Thomas Bergquist, klaviatur m.m, Elias Gammelgård på fiol och Atida Stahlhammer, cello. Alla utom den mångsidige Thomas Bergquist har turnerat med En Stilla Jul tidigare, en eller flera gånger. 

Efter två egna låtar bjöds så Helen in på scenen och framförde den vackra Vinterhamn, med musik av Benny Andersson och text av Björn Ulvaeus.

Det märktes verkligen att Anders och Helen uppskattar att jobba tillsammans igen! Senast det begav sig, i stora officiella sammanhang, var i musikalerna Kristina från Duvemåla och Chess. Dialogen mellan dem var avspänd och skämtsam, men stundvis skymtade även allvaret fram, och ungdomligt hopp i form av Greta och kampen för en bättre miljö.

Anders var extra uppklädd denna kväll, i svart sammetskavaj, vit skjorta och röd julväst, med ombyte i pausen. Helen var också mycket flott i kjol och knytblus i rött. Musikerna var huvudsakligen klädda i svart.

Inför turnén har Anders släppt en ny singel online; Var mitt ljus, där Fredrik Kempe står för musiken och Jonas Gardell skrivit texten. Den framfördes nu som duett – och framkallade rysningar!

Därefter var det tid för Anders att framföra några låtar på egen hand, där ibland Irländsk ballad med viss julknorr. Traditionsenligt deklamerade han även Viktor Rydbergs Tomten ifrån en skön fåtölj. 

Efter en imponerande Getsemane, där Anders fick användning för hela sitt röstregister, avslutades den första akten med ännu en härlig duett, och ett av Helens paradnummer där hon ackompanjerades av självaste kompositören. Den välbekanta låten har dessutom en alldeles särskild anknytning till Oscarsteaterns scen just nu. Ni får själva gissa vilken sång det handlar om…

Andra akten inleddes med att Anders och Helen förenades i outsägligt vackra Koppången

Därefter framförde Anders några egna sånger, bland dem Tåget från hans första solo-CD
Äkta vara. Vi fick även lyssna till en gripande recitation av Förklädd Gud, med kärlekstemat ur Spartacus, som passade väldigt bra in efter några väl valda ord om intolerans, fördomar och dagens politiska läge. Därefter delade han med sig av en dråplig episod från en Thailandssemester, där han själv drog alltför snabba slutsatser om människor i sin omgivning, med generande resultat.

Konserten höll genomgående mycket hög klass, men så här långt in i programmet var vi framme vid kvällens absoluta höjdpunkt: Ett potpurri jullåtar, framförda av Anders & Helen, på ett minst sagt annorlunda sätt. Jag avslöjar inte mer, det måste helt enkelt upplevas live. Men det var utan tvekan det roligaste jag hört under de drygt 20 år jag följt Anders.

Därefter fick vi höra ett medley från Someday At Christmas; en julskiva av Stewie Wonder som Anders lyssnat mycket till under uppväxten, och sedan följde en efterlängtad svit av våra allra vackraste julsånger.

Avslutningen var magisk; en duett som Anders & Helen inte framfört live sedan sent 90-tal.
Och allra sist bjöd de på sin favoritjulpsalm.

Jag har medveten undvikit att redogöra för alla låtar som framfördes under kvällen, eftersom turnén fortfarande pågår. Den som har biljett till någon av de återstående konserterna kan skatta sig lycklig!

Se bilder från konserten

Tillbaka