Sommarkonsert – S:t Olofs kapell, Tylösand, 180719

Av: Maria Nehro

Sankt Olofs kapell 180719

Foto och © Maria Nehro

När jag här om morgonen okristligt tidigt hoppade på tåget mot Halmstad var det nästan på dagen ett halvår sedan jag lyssnade till Anders sist! Då handlade det om den allra sista föreställningen av musikalen Bläck eller blod, på Örebro Länsteater. Nu om en sommarkonsert i S:t Olofs kapell i Tylösand; en anrik gammal träkyrka från 1721 med vackra takmålningar och unik historia.

Efter en kort skogspromenad strax före klockan 19 skymtade jag det röda kapellet bland grenarna och visades uppför en smal trappa till den oinredda balkongen, där jag kunde fotografera ostört. 

En representant för “Föreningen S:t Olofs kapell i Tylösand” hälsade publiken välkommen och därefter fick vi lyssna till klockringning innan Anders och hans båda musiker för kvällen; Karin Westerberg, piano och sång, och Bengt Magnusson på gitarr, gjorde entré!

Bengt tror jag de flesta av er känner till redan. Karin inledde sin karriär som barpianist på Tylöhus, och spelade i vintras tillsammans med Anders i Bläck eller blod, där flertalet av de medverkande både sjöng och spelade något instrument. I presentationen av skådespelarna uppgavs att Anders spelade slagverk, fick vi höra, då det var han som åstadkom pistolskottet när Gustav III blev mördad! Anders berättade att han även spelat trummor som barn. 

Levande ljus brann stämningsfullt vid varje bänkrad i det lilla kapellet, men släktes så snart publiken intagit sina platser, för att inte göra värmen värre än den redan var. Ett och annat klädesplagg åkte också av under kvällen, både på och nedanför scenen.

Programmet vi fick njuta av såg ut som följer:

Vilken underbar värld

Kristallen den fina

Om jag hade allt

Irländsk ballad

La Chanson des Vieux Amants (De gamla älskandes sång)

La Boheme

Padam, padam (Karin Westergren)

Fields Of Gold 

Gräsänkling Blues

Ut mot ett hav

Där jag ville vara

Bengt berättade en historia om hur det gick till när han sökte till musikgymnasium – en ansökan med vissa komplikationer! Därefter framförde han ett eget mycket vackert arrangemang på en av Lasse Dahlqvists visor.

Una Furtiva Lagrima

A Million Years Ago

Min hand i din

Awake

Anthem

The Prayer (Anders & Karin i duett)

Det var trevligt att höra låtar på så många olika språk, bland annat ett par från kommande CD:n Klassiker. Mellan låtarna bjöds vi på glimtar från Anders barndom, karriär och föreställningar han medverkat i.

Karin Westergren var en ny bekantskap för mig, och en mycket positiv sådan! Förutom egna solunumret Padam, padam körade hon, samtidigt som hon spelade piano, till Fields Of Gold och Adeles A million years ago. Och till min glädje avslutades konserten med favoritduetten The Prayer!

Avslutningsvis tackades artisterna av arrangören och fick tillfälle att berätta var man härnäst kunde lyssna till dem, ifall kvällen givit mersmak: Karin kommer att uppträda i Casino Cosmopols julshow, Bengt uppgav att han jobbar nästan oavbrutet och Anders axlar som bekant rollen som prästen Stig i musikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern, med premiär den 13 september!

Tyvärr var detta den enda konserten med Anders och Bengt denna sommar, men en kväll jag kommer att leva länge på!

Se några bilder från konserten!

Tillbaka

Sankt Olofs kapell 180719

Foto och © Agneta Ejdemyr