När julen är som vackrast

Säffle-Tidningen 161205

Av: CLAES ÖSTERMAN

MUSIK: Stillsamt och njutbart med Anders Ekborg

När Anders Ekborg på söndagskvällen återkom till Medborgarhuset med sin hyllade julkonsert En stilla jul, blev det precis så stämningsfullt, njutbart och vackert som publiken hade hoppats.

Det är åttonde året i rad som den mångsidige Anders Ekborg turnerar med sin personliga julkonsert. Ifjol framfördes den för första gången i Säffle. Det blev stor succé och det var närmast på allmän begäran som han nu kom tillbaka för att låta oss koppla av och tillsammans lyssna på julens budskap om kärlek, omtanke och gemenskap.

Anders Ekborg har inte bara guld i strupen utan äger också förmågan att skapa en intim och förtätad stämning. Konserten skiljde sig naturligtvis från fjolårets. Dels på grund av låtvalet men också därför att det var mer textläsning. Att höra Anders Ekborg, tillbakalutad i en fåtölj, läsa Viktor Rydbergs existentiella betraktelse Tomten var lika njutningsfullt som att höra honom sjunga Gabriella sång ackompanjerad av kompositören själv, den begåvade pianisten Stefan Nilsson.

Nyskriven julsång

Publiken fick också höra Stefan Nilssons och Py Bäckmans alldeles nyskrivna julsång Nysnö som med all sannolikhet blir en modern svensk julklassiker, samt Awake, som är ”baksida” på samma julsingel.

Det var en i övrigt väl avvägd och skön blandning av musik från operor och musikaler samt flera av våra mest omtyckta julsånger som Nu tändas tusen juleljus, Stilla natt och extranumret Jul, jul strålande jul. Kvällens absoluta höjdpunkt var inte oväntat O helga natt men frågan är om inte Pelagias song – från filmen Captain Corelli’s mandolin – gjorde lika starkt intryck.

En riktig pärla var den humoristiska En irländsk julballad som Anders Ekborgs far, den stora komikern Lars Ekborg, sjöng in på skiva på 60-talet.

På scenen omgav sig Anders Ekborg med tre mycket skickliga och erfarna musiker. Utöver Stefan Nilsson var det Kristin Malmberg, en klassisk cellist från de riktigt stora scenerna, samt Bengt Magnusson, en klassiskt skolad gitarrist av allra högsta kaliber. Han lät oss på ett underbart sätt höra hur det skulle ha låtit om Andre Segovia skulle ha tolkat Lasse Dahlguist, två av hans stora förebilder.

Tillbaka